Общинските съветници в Кърджали за трети път ще си избират председател
Общинските съветници в Кърджали за трети път ще си избират председател / netinfo

Общинските съветници в Кърджали за трети път ще си избират председател, след като първите два опита по време на тържествената учредителна сесия за мандат 2015-2019 г. се провалиха. Това ще стане на 7 декември, понеделник, от 10.00 ч в залата на Бизнес-инкубатора, когато областният управител на Кърджали Илия Илиев свиква заседание на местния парламент.

„Ролята на председателя на Общинския съвет е съществена в организацията и дейността на колективния орган на местното самоуправление. Липсата му на практика блокира работата на местната власт и е във вреда на обществения интерес”, коментира областният управител.

На проведената първа тържествена сесия на местния парламент на 10 ноември се стигна до безпрецедентна  ситуация - никой от номинираните за председател не получи необходимото мнозинство и изборът се провали, въпреки проведеното повторно гласуване.

При първото гласуване тогава, кандидатът за председател на Общинския съвет на ДПС Байрям Байрям получи само 9 гласа, а при второто - 11. При положение, че ДПС имат мнозинство от 24 общински  съветници от 41-местния Общински съвет. Негов опонент за председателското място тогава беше Огнян Иванов от ГЕРБ, за когото и при двете гласувания се събраха 13 гласа.