Турция пусна аудиозапис на предупрежденията към сваления руски Су-24
Турция пусна аудиозапис на предупрежденията към сваления руски Су-24 / снимка: БГНЕС, архив

Турската армия пусна серия от аудиозаписи с ясни предупреждения, издадени към руския военен самолет, преди да бъде свален в близост до сирийската граница.

„Говорят турските военновъздушни сили. Вие се приближавате към турското въздушно пространство. Променете позицията си веднага", се чува гласът от записа, цитиран от БГНЕС.

Засега автентичността на записите не е потвърдена официално.

На 24 ноември изтребител на турските ВВС F-16 свали руски бомбардировач Су-24М, който според твърденията на Анкара, е нарушил нейното въздушно пространство в района на границата със Сирия. Бойният самолет е бил част от антитерористична операция в Сирия.

Бе обявено, че пилотите на бойния самолет са били предупредени от турските военни.

Бомбардировачът е бил на 6000 м надморска височина и на 1 км разстояние от турската граница, според руското Министерство на отбраната, което се позова на данни от полета.

Оцелелият руски пилот: Турция не ни предупреди, ракетата дойде внезапно

Оцелелият щурман от сваления Су-24 Константин Мурахтин твърди, че самолетът не е получавал никакви предупреждения от турска страна за нарушение на въздушното пространство.

Турция отправила 10 предупреждения, преди да свали руския Су-24

Руският президент Владимир Путин заяви, че самолетът не е заплашвал Турция, като нарече атаката „удар в гърба" от „съучастници на терористите", което неизбежно ще се отрази на отношенията с Турция. Анкара пък бе категорична, че правото й да защитава границите си, трябва да се зачита.

Турция свали руски боен самолет край сирийската граница (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снощи, в края на извънредното заседание на Съвета на НАТО, свикано по инициатива на Турция, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг призова за спокойствие и намаляване на напрежението в контактите между Москва и Анкара след инцидента със сваления от Турция руски бомбардировач.

По-рано в сряда руският първи дипломат Сергей Лавров заяви, че страната му няма намерения да воюва с Турция, а по-късно той се чу по телефона с американския си колега Джон Кери във връзка с инцидента.