Рехав протест срещу винетките в Разград
Рехав протест срещу винетките в Разград / netinfo

Едва около 20 човека се събраха пред община Разград на обявения преди повече от седмица протест срещу увеличаване цената на винетките.

„По-малко сме от журналистите, които отразяват събитието“ – с неохота признаха част от събралите се.

Протестът започна шумно, но не от страна на присъединилите се към него, а от работниците на ОП“Паркстрой“, които точно в този част поставяха коледната украса на входа на общинската сграда. Те обаче се оттеглиха кротко, когато рехавият протест започна.

Поставените от тях лампички обаче бяха използвани за закрепване на два от плакатите: „Винетки = крепостно право“ и „Минимална работна заплата = каторга“.

Рехав протест срещу винетките в Разград
netinfo

Пръв пред събралите се недоволни от увеличението на цените на винетките говори инициаторът на протеста Деян Пейчев. Неговото предложение е цената за ползване на българските шосета да се формира по друг начин, по-честен. „Не е честно възрастен човек от село Ушинци, който два пъти годишно пътува седемте километра до Разград за медицински преглед на съпругата си, да плаща 97 лева, колкото и шофьор, изминаващ хиляди километри годишно“ – каза Пейчев. С

Той изрази разочарованието си от отношението на хората в по-малките градове към подобни протестни събития. „Безумие е да търпим и увеличението на цените на винетките, и на данъците и още куп решения на политиците“ – допълни той.

Рехав протест срещу винетките в Разград
netinfo

Държавата, която и Пейчев и останалите протестиращи коментираха като най-близък пример за наличие на гражданско общество, бе Румъния, където в деня след инцидент в столично заведение, се организира мощен протест и министър подаде оставка. „В България след „Индиго“ запалихме 100 свещи“ – направи сравнение Пейчев.

След около 30-минутен разговор както за трагичните пътища в региона, така и за отсъствието на гражданско  общество, двайсетината граждани се разотидоха.

Сред тях имаше един единствен представител на каквато и да е власт – общинският съветник от РБ и председател на комисията по транспорт в Общински съвет-Разград Иво Димитров. Той обаче не взе отношение по темата.

Рехав протест срещу винетките в Разград
netinfo