В БСП започва пълен цикъл отчет и избори, свикват 49-и Конгрес през април
В БСП започва пълен цикъл отчет и избори, свикват 49-и Конгрес през април / снимка: БГНЕС, архив

Националният съвет на БСП взе решение за започване на пълен цикъл отчет и избори в партията от февруари и свикване на новия 49-и Конгрес през април 2016 г. Решението бе оповестено на пресконференция след днешния пленум.

Имахме тежко заседание, с много изказвания. Беше прието решение, което очертава ясен хоризонт за организация и провеждане на предстоящия конгрес, съпроводен от началото на февруари с пълен цикъл отчет и избори в партията, а преди това, буквално от утре, един процес на преброяване, оздравяване на партийните организации, каза председателят на БСП Михаил Миков.

Той посочи, че точната дата на конгреса ще бъде определена през януари.

Този конгрес е изключително важен и за БСП и перспективите пред нея, като основен представител на левите хора у нас, важен и за България, доколкото процесите в страната очертават един десен, с елементи на авторитаризъм режим, заяви лидерът на БСП. Според него конгресът трябва да ангажира членовете на партията и по-голяма част от българската общественост с изработването на политики, алтернативи за развитието на България.

Михаил Миков представи и новите членове в Изпълнителното бюро - кметът на Троян Донка Михайлова и Николай Иванов - бивш кмет на Враца. Той им благодари, че са поели тази отговорност преди конгреса.

Изборите във Враца бяха откраднати по един начин, който се развиваше в цялата страна, коментира още лидерът на БСП.

Националният съвет е взел и решение за въвеждане на организационни съвети в общинските партийни структури в Хасково, Видин, Девин и Долна баня.

По повод думите му пред пленума, че президентът се изживява като ястреб във външната политика, а министрите като пернати, Миков уточни, че това сравнение за държавния глава го е направил министър-председателят. Не бих могъл да имам такава висока претенция за авторство, коментира той. Иначе по повод на другите орнитологични особености - това е една по-илюстративна част от поведението на някои в кабинета, добави лидерът на БСП.

Според Миков външната политика на управляващите е крайно небалансирана, насочена към създаване на конфронтация, особено политиката по отношение на Русия.

Лидерът на БСП беше помолен да коментира и дали моментът е подходящ България да постави въпроса за възобновяване на "Южен поток". "Мисля, че моментът не е много подходящ. Температурата на отношенията между България и Русия е доста висока, има редица проблеми в ЕС, които пречат за нормално развитие на партньорски, добри икономически отношения. Но интересите на България винаги са налагали да имаме добри икономически отношения, както с Русия, така и с южния ни съсед Турция", каза Михаил Миков. Смятам, че ще е стъпка в правилната посока, ако успеят България и Русия да проведат смесената съвместна икономическа комисия, която многократно се отлага и е знак за замразени икономически отношения, добави той.