Мигранти замеряха с камъни македонски граничари, 18 души са ранени
Мигранти замеряха с камъни македонски граничари, 18 души са ранени / снимка: Dariknews.bg, архив

18 македонски гранични полицаи бяха ранени, трима от които са с тежки наранявания по главата, след като няколко стотин нелегални мигранти ги нападнаха с камъни на македонско-гръцката граница, предава БГНЕС.

Един от полицаите има сътресение на мозъка. Няколко коли са изпотрошени, има счупени полицейски и военни щитове. Полицията бе принудена по-рано да използва и светлинни гранати, за да разпръсне близо 250-те мигранти, които започнаха да замерят с камъни служителите на реда.

Мигрантите нахлуха от гръцка територия.

Инцидентът стана около 14:30 ч. българско време, край Гевгелия, недалеч от границата с Гърция, в момента когато македонските войници започнаха да издигат телената ограда.

Триметровата ограда има за цел да спре наплива на икономически мигранти от Гърция. Местните медии съобщават, че багерите много бързо дълбаят дупки, а войници поставят бетони стълбове.

Македония започна да издига метална ограда на границата с Гърция, на място откъдето мигрантите проникват в страната край Гевгелия. Властите в Скопие от миналата седмица връщат всички икономически мигранти обратно на Гърция. В Македония се допускат само бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан. След 19-ти юни от съседна Гърция в Република Македония са пристигнали над 280 000 мигранти. Всички те идват организирано от властите в Гърция с автобуси и влакове до македонския граничен град Гевгелия.