Фюри детронира Кличко
Фюри детронира Кличко / снимки: БГНЕС

Британецът Тайсън Фюри детронира украинеца Владимир Кличко, като го победи по точки в 12-рундов двубой и му отне 4-те световни шампионски титли по бокс за професионалисти в тежка категория, предадоха световните агенции. Мачът завърши рано тази сутрин на футболния стадион в германския град Дюселдорф, побиращ 55 хиляди зрители.

Така 27-годишният Фюри, който за първи път получи възможност да боксира срещу най-голямото име в световния бокс през последните години, завоюва титлите на световен шампион в четирите версии на най-авторитетните световни боксови федерации и асоциации. Това бе 25-ата му победа на световния професионален ринг, 18 от тях с нокаут, и без нито едно поражение досега.

Фюри детронира Кличко
netinfo

39-годишният Кличко претърпя първото си поражение от 11 години и четвърто в професионалната си кариера. Той има 64 победи, 53 от тях с нокаут. След като спечели шампионския пояс на Световната боксова организация през 2006 г., Кличко успя да го удържи с 18 поредни победи, за да го загуби днес.

Високият 206 см британец явно затрудни Кличко още от самото начало на мача и украинецът не намираше отговор на комбинациите от удари на британеца отляво и отдясно, който постоянно намираше пролуки в защитата на своя противник. В осмия рунд бузата на досегашния шампион вече кървеше, а мощен ляв на Фюри в деветия рунд насини лявото му око. Усещайки, че губи мача, Кличко хвърли всички сили в последния рунд за нокаут, но в крайна сметка и тримата съдии дадоха победа по точки на Фюри.

Фюри детронира Кличко
netinfo

"Работих шест месеца за тази победа, мечтата ми се сбъдна", каза Фюри край ринга веднага след мача, цитиран от Ройтерс. Окичен с поясите на новите си световни титли, той не успяваше да сдържи сълзите си. Агенцията отбелязва, че Фюри е свалил 32 кг за пет месеца, за да влезе във форма за тази битка.

Мачът отначало бе насрочен за 24 октомври, но бе отложен поради травма на сухожилие, която Кличко получи на една от тренировките си. И днешният мач бе пред срив, след като преди 4 дни Фюри поиска смяна на ръкавиците, защото първият чифт му бил неудобен и имало опасност да нарани пръстите си. Британецът заплаши, че няма да излезе на ринга, ако организаторите не му предоставят нов чифт, отбелязва ТАСС.

Фюри детронира Кличко
netinfo

Ден преди мача тези разногласия бяха отстранени. Но часове преди двубоя екипът на Фюри официално протестира срещу настилката на ринга, защото била много мека, и пак заплаши с отмяна на мача. След преговори организаторите се съгласиха с искането на британския боксьор и отстраниха няколко сантиметра от пенопластовото покритие на ринга.

За този мач Кличко, макар и загубил, ще получи 22 млн. долара, а победителят Фюри - 7,7 млн., отбелязва ТАСС.

Източник: БТА