Борисов подкрепя частично отпадане на визите за Турция
Борисов подкрепя частично отпадане на визите за Турция / снимка: БГНЕС, архив
Борисов подкрепя частично отпадане на визите за Турция
82971
Борисов подкрепя частично отпадане на визите за Турция
  • Борисов подкрепя частично отпадане на визите за Турция

Премиерът Бойко Борисов подкрепя частичното отпадане на визите за Турция и включването й в третия списък на сигурните страни.

Това заяви той в Брюксел, преди срещата на върха между държавите от Европейския съюз и Турция във връзка с бежанската криза.

Очаква се по време на срещата да бъде взето решение за отпускане на 3 милиарда евро безвъзмездна помощ за бежанците в Турция, а от октомври догодина турските граждани да пътуват без визи в Евросъюза.

Все още не е ясно каква ще бъде вноската на България в този фонд, но премиерът заяви, че не е съгласен средствата да се осигуряват за сметка на европейските фондове. Той обясни идеята си за отпадане на визите за Турция, първоначално само за бизнеса и държавните служители:

„По времето на социализма имахме т.нар. служебни паспорти - каквито имаха държавните служители и спортните федерации. Надявам се, че Турция ще си подобри отношенията с Русия след свалянето на руския самолет. Всички знаем, че една по-мощна коалиция в Сирия срещу тероризма е по-добре. Колкото до шенгенската граница - ние доказахме, че България е много по-добра шенгенска граница от много от европейските държави".