Скандал при гласуването на бюджета на ДОО
Скандал при гласуването на бюджета на ДОО / снимка: БГНЕС, архив
Скандал при гласуването на бюджета на ДОО
82992
Скандал при гласуването на бюджета на ДОО
  • Скандал при гласуването на бюджета на ДОО

Депутатите отхвърлиха предложение за увеличение на дневния минимален размер за безработица с 80 стотинки. Не беше прието и предложението на левицата за увеличение на обезщетението от 7,20 на 12 лева.

Междувременно от КНСБ се похвалиха с принципно съгласие за увеличение на 8 лева, парламентът обаче остави замразено обезщетението от 7,20 лева.

Обезщетението за отглеждане на малко дете остава 340 лв. и през 2016 г.

Народните представители не се съгласиха и с идеята за обвързването на обезщетението на осигуряващите се майките, с минималната работна заплата - т.е. майчинските да са равни на предвиденото за догодина увеличаване на най-ниското трудово възнаграждение на 420 лева. 

По време на дебатите за бюджета на общественото осигуряване за догодина бяха лансирани няколко предложения за увеличаване на минималния размер на дневния минимален размер на обезщетението за безработица. В момента то, подобно на винетката, е замразено от няколко години на 7,20 лева. През 2010 г. парите бяха 6 лева и се увеличиха до тази сума през 2011. Сега от БСП предложиха да се увеличи на 12 лева.

„Отнася се за 21 000 безработни, които получават минимално обезщетение. Ще струва около 9 млн. лева допълнително на бюджета нашето предложение за увеличаване на това обезщетение. Още един аргумент, той е на Международната организация на труда, където се казва, че това обезщетение трябва да е 60%. Точно толкова е нашето предложение - от 7,20 на 12 лева”, коментира Корнелия Нинова от БСП.

Предложението на левицата обаче не беше прието.

От 1 януари догодина минималната пенсия за стаж и възраст става 157,44 лева

Междувременно от КНСБ по-рано днес се похвалиха с принципна договорка за увеличението на обезщетението за безработица на 8 лева. Такова предложение имаше и от Реформаторския блок, но залата го отхвърли.

„Нашето предложение е свързано с увеличаване на размера от 7,20 на 8 лева, което номинално дава отражение в увеличение на разхода с 5 млн. лева. Не беше прието нашето предложение тези средства да бъдат по фонд пенсии, най-вече в частта за инвалидни пенсии, където считаме, че тази година предложенията, които правим, биха дали възможност следващата година да има намаление, т.е. икономия на ресурс. Така че ние бяхме намерили източник на това намаление”, каза Димитър Танев от блока.

С приетия бюджет на Здравната каса депутатите решиха от средата на следващата година държавата да поема и трета дейност в денталната помощ като пломба или вадене на зъб.

Депутатите замразиха на 300 лева минималния осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите. В проекта за бюджета на държавното обществено осигуряване беше предвидено увеличаване на 330 лева, но народните представители приеха предложението на ДПС, което вчера на комисия беше отхвърлено.