Пламен Константинов: Общините трябва да се ангажират с масовия спорт
Пламен Константинов: Общините трябва да се ангажират с масовия спорт / netinfo

Общините трябва да се ангажират с подпомагане и финансиране на масовия спорт. Това коментира в Бургас селекционерът на българския национален отбор по волейбол - Пламен Константинов. Той пристигна в града, за да подкрепи единствената до момента школа по волейбол за деца и юноши (момичета и момчета до 15 години). Там безплатно тренират над 100 деца - бъдещи шампиони. Константинов, заедно с Петър Дочев, треньор на мъжкия волейболен отбор на Нефтохимик и президента на СВК „Дея Волей" - Бургас - д-р Алесксандър Маджуров се срещнаха с бургаски състезатели и родители, за да ги насърчат да тренират активно и да се възползват от възможността да развиват отборния дух и физиката си. „Дойдох специално, за да подкрепя „Дея Волей". Знам с какво желание се прави всичко в този клуб. Това е дългосрочен проект. Надявам се след време той де бъде обвързан с бизнеса, с местната власт. Естествено федерацията, треньорите, всички трябва да работим заедно, за да се осъществяват подобни проекти". Според селекционера е много важно да се развиват детските школи в страната, но малцина се ангажират с подобна сериозна задача. „Истината е, че училищният спорт, не е обвързан с професионалния и липсва обратната връзка. Министерствата на спорта и на образованието в момента вървят в различни посоки и не се прави нищо съвместно в общините. Липсва стиковка между училищата и клубовете", коментира той.
По думите му, възможността за безплатно учестие в клубовете ще бъде стимул за децата в неравностойно социално положение. „Въпросът е, чрез спорт и възможност за развитие те да бъдат отделени от проблемната, рискова среда. По този начин и общината си е свършила работата", каза още той.
Според Константинов, в страната има добри практики по отношение на местното финансиране на спортни дейности. Но те не са законово обвързани. В момента се разчита единствено на добрата воля на местната власт. Има региони в страната, в които не се подпомага спортната дейност и никой не може да принуди институциите да го направят, коментира наставникът на волейболистите.
„Разбира се, ако разглеждаме спорта като една браншова организация, то е редно и тя да отговаря на определени критерии, за да бъде финансирана", каза Константинов. Той е на мнение, че финансирането на масовия спорт и детските школи трябва да бъде задължение на общините, регламентирано със закон. Той посочи за пример община Бургас, където местната власт е ангажирана дългосрочно и последователно с подпомагането на спорта.