Два теста пред новия правосъден министър
Два теста пред новия правосъден министър / DarikNews.bg, архив

Два теста има пред новия правосъден министър, които ще дадат отговори на много въпроси. Това са спазването на предвидените от Конституцията срокове за внасяне на необходимите промени в съдебната система и председателството на ВСС. Това каза в Казанлък заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов, който посети града за среща с местния партиен актив по "важни проблеми на държавата", според съобщение от Прес офиса на БСП в Казанлък.

Според него изборът на Екатерина Захариева за правосъден министърът е „ временно тактическо решение, което още преустанови „разрастване на напрежението между различните институции и подходяща за повечето партии от коалиционния формат".

Много свободното движение в България от магистратски позиции към политиката и обратно, пораждало част от проблемите сега в съдебната система, според втория човек в БСП. Така Янаки Стоилов коментира появилите се информации, че обществената активност от последните дни на председателя на Върховния Касационен съд Лозан Панов са всъщност евентуална заявка за бъдеща негова президентска кандидатура от редиците на протестърите.

Пред журналисти Янаки Стоилов не изключи предсрочни парламентарни избори в края на следващата година "или по-рано", като уточни, че това ще зависи от обстановката в страната и от плановете на ГЕРБ. "Предсрочните избори не зависят от нас", каза той.

Според него факторите, които е възможно да ускорят евентуални предсрочни парламентарни избори са: нарастването на недоволството в обществото, външни фактори и сили, които биха повлияли на правителството и начинът, по който „ГЕРБ вижда политическия процес и общува с тези, които го подкрепят".

Той определи темата за предсрочните избори като „ не най- актуалната сега", като каза, че едни такива избори ще поставят на изпитание и БСП, чието признание било да се превърнат в алтернатива на сегашната ситуация.

Заместник-председателят на БСП каза също, че преди година още било ясно, че „ правенето на правителство с една неубедителна подкрепа е една много висока цена".

В Казанлък той отказа да коментира въпроса дали обиколките му из страната са част от подготовката му да се кандидатира отново за лидер на БСП. Най-вероятно през април следващата година ще се проведе Конгресът на БСП за избор на ново ръководство.