Българката осъдена за търговия с деца в Гърция остава в ареста
Българката осъдена за търговия с деца в Гърция остава в ареста / grreporter.info

Бургаският Апелативен съд остави в ареста Ивелина Желева за издирването на която, е издадена Европейска заповед за арест от съд в гръцкия град Солун. 31-годишната Желева има влязла в сила осъдителна присъда от 14 години „лишаване от свобода", която е обща за извършени от нея три престъпления. Живеещата в с. Полски извор, общ. Камено жена, е осъдена за продажба на дете за осиновяване с цел печалба, престъпна организация и опит за предаване на дете за осиновяване по занаятите с цел печалба, наказуеми съгласно разпоредбите на НК на Република Гърция. Престъпленията, съгласно тяхната съставомерност намират своя аналог и в българския НК в чл.182б, чл.182а вр. чл.18 и чл. 321 от НК.
Осъдителната присъда на Желева е влязла в сила на 18.12.2013г. Въз основа на този съдебен акт, Апелативният съд в Солун е издал Европейската заповед за арест на 15.07.2015г.
С постановление на прокурор при Окръжна прокуратура-Бургас Ивелина Желева е задържана за срок от 72 часа, считано от 22 декември.
Ден по-късно Бургаският окръжен съд е определил на Желева мярка за неотклонение „задържане под стража".
Определението бе обжалвано от Желева пред Бургаския апелативен съд.
По време на съдебно заседание представителят на Апелативна прокуратура пледира, че Определението на първоинстанционния съд е законосъобразно и мотивирано. Прокурорът поиска от съдебния състав да потвърди задържането по стража на Желева. Той аргументира искането си с факта, че е налице реална опасност Желева да се укрие или да извърши друго престъпление. Прокурорът акцентира върху факта, че в период от 2 години местонахождението на осъдената в Гърция жена не е било установено. Поради тази причина представителят на държавното обвинение заяви, че задържането под стража на Желева ще гарантира обезпечаването на изпълнението на Европейската заповед.
Съдът прие аргументите на прокурора и остави Ивелина Желева в ареста.
Съдебният акт е окончателен и неподлежи на обжалване.