Миков: Поведението на Турция надхвърля добросъседските отношения
Миков: Поведението на Турция надхвърля добросъседските отношения / снимка: БГНЕС, архив

БСП ще внесе предложения за промени в изборното законодателство. На този етап обаче социалистите не пожелаха да конкретизират, тъй като все още се работи по тях. Ръководството на БСП даде първата си пресконференция за 2016 г., на която очерта приоритети си и коментира актуални политически въпроси.

Председателят на БСП Михаил Миков отказа да коментира вътрешнопартийните процеси в ДПС, но в контекста на националната сигурност посочи, че поведението на съседна Турция и нейни политици надхвърля добросъседските отношения, а български политици, избрани от българските граждани, с действията си не утвърждават националните интереси и авторитета на България.

С интерес ще следим по-ясното изчистване на профила на ДПС като опозиционна политическа сила, която представлява интересите на нейните избиратели, заяви Миков. Това за нас е все още отворен въпрос. Смятам, че по-големият въпрос е къде стои България днес - малко в сянката на един свой много мощен съсед с политическа и национална доктрина, която се разминава с европейските ценности, добави той.

Тепърва ще трябва да видим позиционирането в българския парламент на тези народни представители, които бяха изключени или напуснаха ДПС, каза още лидерът на социалистите. Той постави и въпросът къде са нашите служби за сигурност.

Миков отбеляза, че когато въпросната декларация на ДПС за сваления от Турция руски изтребител е била представена в Народното събрание, от БСП са напуснали пленарната зала, докато други политически сили "са си стояли вътре и кротко са наблюдавали".

Според Миков анализът на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за случващо се в света и Европа е добър.

"Част от тези констатации ние също многократно сме ги повтаряли, както многократно сме повтаряли, че България няма право да загуби геостратегическото си предимство на Балканите като мястото, през което се транзитира газ от изток на запад, коментира лидерът на БСП. Сега разбирам, че това прозрение е осенило и министър-председателя", добави той.