Иван Алексиев: Целта ни е децата на Поморие масово да спортуват
Иван Алексиев: Целта ни е децата на Поморие масово да спортуват / снимка, radiomilena.com

Спортът е един невероятен социален феномен. Ето защо политиката на Община Поморие е да се стимулират от малки децата да спортуват. Това каза в интервю за Дарик Иван Алексиев - кмет на Поморие. Той е категоричен, че в тази посока общината трябва да залага повече средства.

Около 10 млн. лв. е държавното ни финансиране в бюджета за 2016 на Поморие. Около 12 млн. лв. са съвместните приходи, като от тях се отделят пари за спорта.

"Няма да крия, че отделяме много пари за спорт. За социални дейности сме увеличили сумите многократно в сравнение с предишни години. Отделяме пари и за образование, и за болницата - за закупуването на апаратура и нейното благоустрояване. Но спортът е здраве и инвестиция в младите. Той учи на дисциплина и отговорност", коментира г-н Алексиев.

По време на неговото управление са разкрити школи и клубове за почти всички видове спорт. Според кмета на морския град, това е важно, тъй като няма как децата да изявят желание да практикуват при наличие само на една или две основни дисциплини. А с развитието на различните клубове има шанс за всяко едно дете, от всяка социална група.

"Футболът е най-желан в нашия град на този етап. Имаме много успешна школа по спортни танци. Децата на Поморие тренират лека атлетика, хандбал, ветроходство, бокс, тенис на маса, плуване, художествена гимнастика, източни бойни изкуства. От скоро има и клуб по мотоциклетизъм", пояснява Алексиев.

Освен създаване на добри навици, учениците получавали привилегията да тренират безплатно. Но остават в клуба, ако покажат висок успех, което мотивирало децата да учат повече. Целта на масовото финансиране на клубовете в Поморие не е да се създават шампиони, а спортните дисциплини да обхванат максимален брой деца. Затова освен, че са без такса, със средства от Общината се осигуряват екипите за отборите.

"Нашите школи не са за високо спортно майсторство, а за масов спорт. Ние имаме квалифицирани треньори, но това че имат лицензи не значи, че гонят невероятни постижения. Разбира се ще бъдем горди, ако имаме успешни спортисти, но това не е целта. Искаме да привлечем повече деца в школите и след това да се стремим да постигаме високо спортно майсторство. Следващата ни стъпка е да развием школите по волейбол и баскетбол. Имаме деца, които тренират, но нямаме подходяща зала", каза кметът.

Според Алексиев, политиката за развитие на спорта сред младите, която той е започнал още в началото на първия си мандат, вече дава добри резултати. "При футбола, например в момента сме в челната тройка на Б професионална футболна група като новаци, защото ОФК „Поморие" е изцяло нов отбор няма нищо останало от стария „Черноморец" - Поморие. Повечето момчета играят в „А" футболна група, ние започнахме от нищото. Първата година нямахме мъжки отбор, докато не възстановим детско-юношеската школа. Когато я направихме с 90 деца, възстановихме мъжкия отбор, а заради успехите му в момента имаме над 250 деца, които тренират футбол", посочи още Алексиев.