БСП готви вот на недоверие към правителството
БСП готви вот на недоверие към правителството / DarikNews.bg, Разград

Вотът на недоверие, който БСП ще внесе в началото на парламентарния сезон ще покаже дали ДПС е опозиция или е с маска на опозиция. Това заяви депутатът Стоян Мирчев по време на посещение в Разград.

Въпреки че официално твърдят, че са опозиция, ДПС са основна опора, прикритият партньор на ГЕРБ в този парламент, това е видно от гласуванията в ключови моменти - съдебната реформа, 16-милиардния дълг и други депутатски решения, каза Мирчев. 

След сътресенията в тази партия един вот на недоверие ще даде възможност да се види дали ДПС е на становището, което твърди - че е опозиция в този парламент - или ще продължи с не толкова прикритата помощ за управляващото мнозинство, ще остане ли с маската на опозиция или реално ще стане опозиция, допълни Мирчев.

Георги Свиленски пък допълни, че този вот ще помогне и на реформаторите да се идентифицират по отношение на това дали са управляващи или опозиция.

Консултациите с всички парламентарни групи, както и с независимите депутати, започват още в понеделник. Между три секторни политики ще е изборът за темата на вота - здравеопазване, образование и съдебна система, съобщи Свиленски.

По думите му обаче има много поводи за вот на недоверие и опозицията трябва да направи така, че да освободи България от такова вредно и опасно за страната управление. Той обаче допълни, че вотът ще има успех не само ако правителството бъде свалено, а и ако поне се вслуша в критиките, за да се поправи.

Мирчев и Свиленски бяха в Разград, Кубрат и Исперих за срещи с активисти и симпатизанти на БСП. Хората се жалвали от цените на винетките, промените в социалната сфера, новия Закон за образованието и други, разказаха народните избраници.