Областният съвет на БСП в Стара Загора събра червения актив за отстояването на лява политика в местната власт
Областният съвет на БСП в Стара Загора събра червения актив за отстояването на лява политика в местната власт / БСП Стара Загора

Областният съвет на БСП-Стара Загора събра общинските съветници и кметове на левицата от региона на работен семинар за участието на партията в местното самоуправление.

Лектори бяха народните представители от „БСП лява България" Драгомир Стойнев, проф. Румен Гечев, Георги Гьоков и областният председател на социалистите Васил Самарски.

Добри социални практики споделиха кметовете на Чирпан и Николаево Кичка Петкова и Косьо Косев, както и зам.-кметът на Гълъбово Димитър Василев. Във форума, който се проведе в Чирпан, участва и зам.-председателят на НС на БСП и зам.-председател на 43НС Янаки Стоилов.

Пред новите общински съветници и кметове на населени места депутатът от Старозагорски регион Драгомир Стойнев представи процеса на изграждане на общински политики, ярки послания в местната законодателна и изпълнителна власт и представяне на своевременни решения на проблемите на гражданите. Той сподели европейски практики и конкретни модели на поведение за отстояване на лява политика и ясно разграничаване от действията на ГЕРБ. „БСП трябва да покаже обединени усилия и успешна екипна работа в една община, подкрепящи провеждането на последователна политика при активен диалог с хората, организациите и бизнеса", подчерта Драгомир Стойнев и даде за пример община Чирпан.

„Левите стандарти и платформи, които бяха представени на избирателите в местните избори, трябва да бъдат на фокус в този мандат с конкретна програма за всяка година", категоричен бе депутатът от Стара Загора Георги Гьоков. Той припомни текстове от документите на БСП, които са водещи при формулирането на приоритети. „Така трябва да работим, че всяка общност да ни идентифицира като алтернатива на сегашните управляващи в държавата", каза още Гьоков.

„Отстояването на местна политика в центъра, на която да са хората, се отразява най-ярко в един общински бюджет", допълни областният председател Васил Самарски и представи успешни местни политики и инициативи, които социалистите могат да защитават с обсъждането и приемането на бюджета и инвестиционната програма. Самарски насочи вниманието на съветниците да са бдителни, когато се гласува отчет на бюджета, отчет на дълга и поемане на нов дълг в общини, които се управляват от ГЕРБ. Той даде ценни и практични съвети на представителите на местната власт.

„Бюджет′2016 е бюджет на дълговата мизерия, правителството на ГЕРБ предлага главоломно нарастване на държавния дълг", категоричен бе депутатът Румен Гечев, зам.-председател на Парламентарната комисия по бюджет и финанси. Според него финансовата политика, която се води е парадоксална.

„Удвояването на дълга в размер на 16 млрд. лв. в следващите три години е твърде тревожен факт. Това е абсолютен рекорд за българската история и убийствен модел за икономиката. Свиването на бюджета в рамките на брутния вътрешен продукт няма да се намери и в африканска държава като практика", обясни депутатът. С този бюджет няма да се променят сферите на здравеопазване, образование, отбрана, инвестиции. Той смята, че харчовете за велоалеи, екопътеки и т.н предизборни общински проекти са причина за бюджетния дефицит от половин милион лева. Такъв бе размерът на инвестиционния фонд, който беше отреден за общините за публично-частно партньорство, припомни Гечев и похвали бюджета на община Чирпан и последователната финансова и социална политика на кмета Кичка Петкова.

„Добрият опит на кметовете на БСП е заложен в левите стандарти", обобщи на финала на дискусията зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов. Той е убеден, че трябва да се търсят различни възможности за осъществяване на лява политика, както на национално, така и на местно ниво. Според него най-важното е да се отстояват интересите на хората, за да оформят общините успешния си облик. Споделените работещи модели за реализиране на самостоятелна или съвместна общинска икономическа дейност за откриване на работни места, трябва да става достояние на гражданите, за да се знае, че тези общини се управляват от социалисти, заключи Стоилов.