Трябва да изкореним едномандатното си мислене
Трябва да изкореним едномандатното си мислене / БСП - Габрово

Депутатът Кирил Добрев коментира актуални събития от изминалата 2015 година.

Как ще коментирате отминалата 2015 г., г-н Добрев, която някои социолози определиха като „годината на сложните политически пируети“, в резултат на които сме свидетели на повсеместно повишаване на местните данъци, на цените на винетките, на някои услуги, на увеличените банкови такси и застраховки, замразените средства за майките? Има ли кой да защити българския гласоподавател от собствените му избраници?

Изминалата година беше тежка и във вътрешнополитически, и във външнополитически план. Няма как страната ни да остане встрани от всички онези конфликти, които поставят на изпитание бъдещето на Европейския съюз, част от който сме и ние. Що се отнася за вътрешно политическата обстановка – всички сме свидетели, че когато става въпрос за това да „захапеш” властта – и най-сложните политически пируети се оказват осъществими. Друг е въпросът, че тепърва ще има още паднали от сцената, заради „сложната” постановка на участниците във властта. Несъмнено обаче най-тежка е била годината за онези българи, които са били без работа, които разчитат на помощ от държавата – за тях правителството не направи нищо. В този смисъл не разбирам учудването за повишените данъци, увеличената възраст за пенсиониране и замразените майчински – това е нещо напълно нормално за десните партии, а това правителство категорично даде да се разбере, че ще работи с тази философия. Нелека е и ситуацията при малкия и среден бизнес, защото вместо да бъде стимулиран, той бива натоварван с допълнителни административни тежести. Ние, като партия, имаме претенциите да защитаваме българския гласоподавател и предприехме редица предложения в социалната сфера, но това явно не е достатъчно, за да бъдем приети от хората като техни защитници. Завиждам искрено на премиера Борисов, защото въпреки рестриктивните управленски мерки, той продължава да се радва на симпатиите на хората. Министър-председателят е с изключително бърза реакция по всички въпроси, а БСП сме в абсурдната ситуация да реагираме след събитията и недостатъчно бързо.

Има ли левицата достатъчно възможности, за да бъде силната, търсената опозиция и с коя друга политическа сила бихте си взаимодействали, за да отстоявате интересите на своите избиратели?

За разлика от други пъти, когато сме били в опозиция, сега не успяваме да наложим дневния ред. В БСП имаме проблем и лозунгът, че кризата е възможност вече не може да ни стопли, защото кризата продължава прекалено дълго. Лутаме се между две крайности – тези на прагматичните решения, които невинаги се харесват на избирателите и идеи, които изглеждат неадекватни на реалността и звучат просто пожелателно. Някъде между тях изгубихме емоцията и другарството, а политиката е емоция. В БСП продължава да витае чувството на самодостатъчност, въпреки, че на всички ни е ясно, че силната левица минава през обединението.

Отново критикувате ръководството. Затова ли Миков Ви нарече щатен опозиционер в едно интервю преди нова година?

В известна степен председателят е прав. Да си щатен, означава да получаваш заплата. Моят работодател са избирателите ми в Габровско и получавам заплата от техния глас. Голяма част от критиките към ръководството са именно мнението на тези хора, които те са споделяли с мен и на събрания, и в лични разговори.

Промени ли се политическата конюнктура в страната след събитията в ДПС?

Едва ли щях въобще да коментирам случващото се в ДПС, ако у мен, а и предполагам и у гражданите, не остана усещане за проблем, който е по-голям от смяната на един председател, а именно намесата на чужда държава във вътрешната ни политика. Големият печеливш е г-н Доган, който за пореден път показа, че е български политик. Връщайки ДПС на пътя да бъде българска, а не протурска партия, отваря нови хоризонти пред Движението.

Кой, според Вас, е най-големият проблем на държавата ни в момента – вътрешните противоборства, сложната обстановка, свързана с бежанската криза или трудната ситуация пред страната ни за защита националните си интереси?

Това, че си отиваме като народ. И затова естествено сме виновни всички политици – ние всички сме недостатъчно добри и в управление, и в опозиция. Трябва да изкореним едномандатното си мислене и опозиция, и управляващи, които и да са те, да застанат зад националните приоритети като образование, здравеопазване, инвестиции в наука, подкрепа за малкия и семеен бизнес. Знам, че всичко това звучи като клише, но понякога в клишетата са най-големите истини.

Вашите прогнози за 2016 г. в политически и икономически план?

Жалко, че ще трябва да завършим интервюто така. През 2016 година просто нищо няма да се случи – безработните ще останат безработни, работещите ще останат на същите заплати, пенсионерите и нуждаещите се от държавна подкрепя няма да я получат, икономиката е в застой, затова пък животът ще поскъпне и данъчното бреме за бизнеса ще се увеличи. Още една загубена година, която няма да даде перспектива за никого. За да има предсрочни избори, трябва някой да претендира за властта, да диша във врата на управляващите. Като най-голямата опозиционна партия все още сме далеч от тази позиция. Но в крайна сметка няма невъзможни цели.

Автор: Стефка Бурмова, публикация вестник "100 вести"