Вигенин: Да се надскочат конфликтите в БСП
Вигенин: Да се надскочат конфликтите в БСП / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Благоевградският депутат Кристиан Вигенин очаква, че след предстоящия конгрес на БСП, партията ще има по-активна опозиционна роля.

Ключовият момент в тази насока са и президентските избори. Според народния избраник ГЕРБ ще продължава да генерира енергия в управляващата коалиция.

"Би било самоубийство за ГЕРБ, ако заложат на настоящия президент Росен Плевнелиев за втори мандат", коментира Вигенин.

"Вероятността да се стигне до предсрочни парламентарни избори тази година не е голяма и зависи каква политика ще начертаят най-висшите политически форуми на втората и третата партия в България - БСП и ДПС. През април БСП ще избере ново ръководство за пълен мандат, което може да създаде предпоставки за по-активна опозиционна работа и ускорено връщане на доверието към партията. Пред ДПС има два варианта - с нов лидер да превърне партията в реална опозиция на сегашното управление или да продължи водената досега съглашателската политика", прогнозира Вигенин.

Червеният депутат още не може да се примири с тоталната загуба на столетницата на местните избори. Като основна причина изтъкна междуличностните конфликти в управленските редици почти в цялата Благоевградска област. 

"Смятам, че вече има желание да се прекратят и надскочат конфликтите в БСП, каквито констатации има в Благоевград. Трябва да има по-сериозни промени в организацията, като се заложи на млади и активни социалисти", каза Вигенин и даде за пример общинския съветник Антон Асийски.

На въпрос, дали досегашният лидер д-р Владимир Пандев възнамерява да се кандидатира за втори мандат, народният избраник коментира лаконично, че не е целесъобразно "да си играем на иди ми - дойди ми".

"Още преди изборите д-р Пандев заяви оставката си, но нямам официална информация за настоящите му намерения. БСП е демократична партия и ако по време на отчетно-изборната конференция така решат местните активисти, ще се зачете вотът им", отговори Вигенин.

По новия устав на БСП председателските постове са два мандата. Предстоят смени на лидерите в Сатовча, Гоце Делчев, Разлог и в други общини. Отчетно-изборните цикли ще приключат да март.

Междувременно в новия областен съвен на БСП в Пиринско са предложени и утвърдени общинските лидери в Гоце Делчев Валери Сарандев и Николай Георгиев, новият кмет на Кресна.