Конгресът на БСП ще се състои след Гергьовден в София
Конгресът на БСП ще се състои след Гергьовден в София / БГНЕС, архив

Конгресът на БСП ще се проведе на 7 и 8 май в зала 1 на НДК, съобщи лидерът на партията Михаил Миков на пресконференция след днешния пленум.

Нормата на представителство ще е 150 социалисти, които ще избират един делегат на конгреса, посочи той. Миков добави, че от началото на февруари започва отчетно-изборната кампания в партията, която ще приключи с избор на председател и на Национален съвет на заседанието на 49-ия Конгрес след Гергьовден, посочва БТА.

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов посочи, че е имало два варианта - 23-24 април във Велико Търново предвид и навършването на 125 години от организираното социалистическо движение в България и 7-8 май в София. Колегите прецениха, че мястото на провеждане на конгреса е в София, където е центърът на политическия живот, добави той.

В края на ноември миналата година беше решено заседанието на 49-ия Конгрес да се състои между 11 и 30 април. Мерджанов уточни, че още тогава залите в НДК са били блокирани откъм ангажименти и концерти.

Лидерът на БСП Михаил Миков посочи, че е имало много политическо значение конгресът да се състои във Велико Търново на около 200 метра от мястото, където е проведена първата социалистическа сбирка на Габровски в първата седмица на май преди 125 години. Самата зала се намира на ул. "Габровска", уточни той.

В отговор дали отново ще се кандидатира за лидер, Миков посочи, че номинациите се правят от партийните организации. Чувам в последните седмици, че хора се самономинират, аз не искам да попадам в тази ситуация, добави той.

Относно предстоящия вот на недоверие към кабинета по темата здравеопазване, говорителят на БСП Атанас Мерджанов съобщи, че и независими народни представители проявяват интерес към изработване на мотивите и подкрепа на вота. В това отношение подписката за внасяне на вота ще бъде отворена, добави той.

Говорителят на БСП посочи, че днес съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов е дал интересна интерпретация на намеренията на Министерството на здравеопазването за пръстови отпечатъци и заявка, че също би поискал вот на недоверие. По думите на Мерджанов очевидно проблемите в здравеопазването се трупат като лавина от сняг в тези студени дни. Общият извод е, че дългото внушение - няма ляво, няма дясно, води до перманентно политическо раздвоение, че можеш да бъдеш и на власт и в опозиция, добави лидерът на БСП Михаил Миков.

По повод думите на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че обсъждат петима кандидати за президент, Миков коментира: "Ние имаме повече".

Източник: БТА