БСП-Шумен с критики към бюджета за 2016 г. и новата общинска структура
БСП-Шумен с критики към бюджета за 2016 г. и новата общинска структура / netinfo

Групата общински съветници на БСП няма да гласува „за" предложения от администрацията проект за бюджет на община Шумен 2016 г. Това стана ясно по време на днешна пресконференция на социалистите. Областният и общински лидер на БСП Тодор Тодоров заяви, че има съществени пропуски на бюджета и в приходната и разходната част.

„Невъзможно е изпълнението в приходната част по основни въпроси, които касаят образование, култура и инфраструктура, като е видно, че няма как да се съберат необходимите средства, за да се завърши нормално годината", подчерта Тодоров. По думите му, ще е нужна актуализация на бюджета.

Съветниците на БСП изказаха своите притеснения по ресори, като бяха изтъкнати по-малкия план в приходната част от данъци върху МПС, високия плануван размер от такси за детските градини - 530 000 лв., сума която според Живка Тонева не кореспондира с реалността.

Иван Йонков изтъкна, че през тази година не са предвидени средства за ремонти по четвъртокласната пътна мрежа и улиците в селата от община Шумен. Според него, заложената сума от близо 152 000 лв. за ремонти по градските улици също е крайно недостатъчна.

Социалистите изказаха критика и по предложението на кметския екип за преструктуриране на общинската администрация. Веселин Пенчев коментира, че след като се залага на закриване на

Дирекция „Инспектор" не става ясно кой ще упражнява контрол по Наредба №1. Проблем ще се окаже и закриването на отдела, който работи по Закона за обществени поръчки, тъй като с промените в закона се изисква общините да имат самостоятелно ново звено.

"Надяваме се, че ще бъдем чути, защото това касае не само администрацията, а и ежедневието на шуменци", каза още Тодор Тодоров, допълвайки, че съветниците от БСП няма да подкрепят и предложението за преструктуриране на администрацията.