Метеорит уби човек в Индия?
Метеорит уби човек в Индия? / Thinkstock/Getty Images

Индийските власти съобщиха, че метеорит може да е убил човек и да е ранил други трима души. Ако тази информация се потвърди, то това ще бъде първият случай на загинал от метеорит човек от близо два века насам. Според експерти съществуват други обяснения за инцидента на територията на частен колеж в южния щат Тамилнаду в събота.

„Братя” на челябинския метеорит могат да атакуват Земята няколко пъти този век

Метеоритът е паднал на територията на колеж във Велоре в щата Тамилнаду. Шофьорът стоял на тревата до стола на колежа, когато нещо избухнало. Той загинал, а двама градинари и студент били ранени. От взрива се е образувал кратер, а наблизо бил открит тъмносин камък, приличащ на диамант.

"Такъв звук никога не съм чувал - каза директорът на колежа Ж. Баскар. - Нямаше миризма, нямаше пламък, нищо."

Разкрития за Челябинския метеорит

Властите първоначално мислели, че взривът е причинен от експлозиви, оставени по небрежност от строителни работници. Разследващите обаче не намерили следи от взривоопасен материал на мястото.

Предположенията за метеорита още не са потвърдени, защото пробите трябва да бъдат изследвани. Това ще направи екип от Индийския институт по астрофизика.

Последният известен смъртен случай от удар на метеорит е от 1825 г. Подобни инциденти са много редки, защото метеорите обикновено изгарят, минавайки през атмосферата, или падат в безлюдни райони.

Голям метеорит падна до Челябинск, рани 1200 души и причини щети

През февруари 2013 г. избухна метеорит с диаметър от 17 до 20 м над Челябинск в Русия. Огнени отломки от него паднаха над голям район, а ударната вълна счупи прозорци, повреди сгради и рани 1200 души.

Източник: БГНЕС, БТА