Десет души загинаха, а около 80 души бяха ранени при челнен сблъсък на два влака в германската провинция Бавария, предадоха световните агенции, като се позоваха на баварската полиция.

Един човек все още се смята за изчезнал. Нямаме големи надежди да го намерим жив, каза представител на полицията, цитиран от ТАСС.

Няма данни за загинали или ранени български граждани, съобщиха от Министерството на външните работи.

Най-малко десет души загинаха при дерайлиране на високоскоростен влак във Франция

Влаковете се удариха по една и съща линия между гарите Розенхайм и Холцкирхен малко преди 7 ч. местно време днес. В резултат на удара и двата влака са частично дерайлирали и са се вклинили един в друг. На мястото на катастрофата бяха изпратени десетки спасителни екипи, в това число и хеликоптери.

Два влака се сблъскаха в Германия има загинали и ранени
netinfo
Спасителите обръщат внимание на това, че в района на произшествието метеорологичните условия в момента са добри. Заради празничния период на карнавалите в Бавария във влаковете в толкова ранен час е имало по-малко от обичайното пътници, пътуващи за работните си места.

Обикновено линията, на която се блъснаха влаковете, се използва от хора, отиващи на работа в Мюнхен. По това време е имало обикновено и много деца във влаковете за Мюнхен, но тази седмица учениците са в зимна ваканция, посочва Асошиейтед прес.

Говорителят на баварската полиция Матиас Кнот поясни, че районът е близо до река Мангфал. Местността е труднодостъпна и хълмиста, предаде Асошиейтед прес.

Два влака се сблъскаха в Германия има загинали и ранени
netinfo

Германският железопътен оператор "Дойче бан" заяви, че системите за безопасност на въпросната жп отсечка са били проверени съвсем скоро, миналата седмица. Транспортният министър Добринт обаче допусна, че системата, която е разработена така, че автоматично да спира влаковете, в случай че композиции се окажат на един и същ коловоз, не е сработила, както трябва, предаде Асошиейтед прес.

Той обаче каза, че все още е твърде рано да се правят заключения. "Мястото се намира на завой, трябва да приемем, че машинистите не са имали визуален контакт и са се ударили един друг, без да спират", заяви Добринт пред репортери в Бад Айблинг, недалеч от местопроизшествието. Той добави, че на тази отсечка по принцип е възможно да бъде развита скорост до 100 км/ч.

Черните кутии и на двата влака са открити и в момента се анализират, което трябва да покаже какво се е объркало, заяви Добринт.

Два влака се сблъскаха в Германия има загинали и ранени
netinfo
Говорителят на германската полиция Щефан Зонтаг каза, че това е най-голямата железопътна катастрофа от години насам в този регион на Германия.

Най-тежките жп катастрофи в света за последните 40 години

Германските власти водят разследване за причините за сблъсъка, но версията за терористичен акт не се разглежда, предаде ТАСС, като се позова на представител на федералната полиция в Германия.

Германският канцлер Ангела Меркел поднесе съболезнованията си на роднините и близките на загиналите при катастрофата, предаде ТАСС.

"Потресена и опечалена съм от тежкото железопътно произшествие. Моите съболезнования преди всичко на семействата на деветимата, които загубиха живота си", се казва в изявлението на канцлера. "В мислите си съм и с многобройните пострадали. Желая им скорошно и пълно оздравяване", подчерта Меркел. Тя благодари на спасителите и доброволците за работата на местопроизшествието.

Канцлерът съобщи, че германският министър на транспорта Александър Добринт я е информирал за хода на разследването. "Вярвам, че компетентните органи ще направят всичко, за да изяснят как е било възможно да се случи такова нещастие", заявява Меркел.

Източник: БТА, снимки: БГНЕС