Внезапната проверка на войските в Южна Русия
Внезапната проверка на войските в Южна Русия / БГНЕС, архив

Войските в Южна Русия са вдигнати по тревога, пише "Московский комсомолец" в заглавие на материал за мащабното военно учение в региона, обявено в понеделник от министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Бойната готовност на руските войски по югозападното стратегическо направление се проверява с решение на президента Владимир Путин. По време на учението ще се решават по-специално задачи, свързани с борба срещу терористичните заплахи, ще се оценява способността на силите да маневрират в поход при създаване на войскови групировки. Мобилността на съединенията ще бъде проверявана с прехвърляне на разстояния над 3000 километра с жп и морски транспорт, както и с военна авиация, посочва вестникът.

Русия създава три нови дивизии на западния фланг през 2016 г.

Освен готовността на силите от руския Южен военен окръг, ще се проверяват и системите за управление на войските и в Южния, и в Централния военен окръг, уточнява армейският в. "Красная звезда".

Според министър Шойгу, трябва да се провери също готовността на руската авиация и силите за ПВО да отразяват евентуални въздушни удари и да бранят важни военни и държавни обекти, отбелязва "Росийская газета".

Проверка започва и във Въздушнокосмическите сили. На главнокомандващия силите ген.-полковник Виктор Бондарев е заповядано да контролира пребазирането на авиацията, тренировки за отразяване и нанасяне на масирани въздушни удари, да подготви полигоните за практическо бомбомятане. Министърът разпореди за проверката да бъдат информирани военните аташета на чуждестранни държави в Русия, съобщава официозът. В учението участват 8500 военни, 900 единици бойна техника, 50 кораба, 200 самолета и вертолета, заяви вчера заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов.

Путин нареди руските военни да действат максимално твърдо в Сирия (ВИДЕО)

Не се съобщава колко време ще трае учението. Военното ведомство има универсален отговор за такива случаи - учението ще продължи, колкото потрябва, забелязва "Независимая газета".

"През лятото на 2008 г. аналогично учение на южния фланг продължи, докато (тогавашният президент на Грузия, б. р.) Михаил Саакашвили не изгуби бдителност и не нахлу със своето войнство в Южна Осетия", напомня всекидневникът предисторията на петдневната руско-грузинска война, приключила според него "по политически съображения - щом Кремъл реши (. . .), че е наложен мир".

"Паралелите се налагат от само себе си. Разликата между миналото и настоящето е само там, че този път основният играч на полето отсреща не е Грузия, а Република Турция, чийто лидер Реджеп Тайип Ердоган е решил в малко по-друг формат да повтори южноосетинската ситуация вече на сирийска територия, където руските Въздушнокосмически сили водят бойни действия срещу забранената в Русия "Ислямска държава", пише вестникът.

Путин обясни как е възникнала Ислямска държава в Сирия

Той изтъква, че "Ердоган не е Саакашвили с оперетната му армия" и "след Русия половинмилионната турска армия е втората най-многобройна в Европа", при това Турция членува в НАТО, а блокът гарантира военна помощ на всяка членка, ако бъде нападната.

"Реджеп Тайип Ердоган безспорно е провокатор от световен мащаб, и то доста безотговорен. Но за жалост не е сам в днешния западен политически асортимент", добавя "Независимая газета".

Източник: БТА