Лавров: Русия предложи на САЩ план за прекратяване на огъня в Сирия
Лавров: Русия предложи на САЩ план за прекратяване на огъня в Сирия / БГНЕС, архив

Русия предложи на САЩ план за прекратяване на огъня в Сирия. Вашингтон го проучва. Това заяви в интервю за вестник "Московский комсомолец" руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Без да разкривам особени детайли, ще отбележа, че за разлика от тези - в това число и американските колеги, които постоянно само призовават за незабавно обявяване на примирие, срещу което се обявяват преди всичко съюзниците на САЩ в региона, като настояват, че този въпрос може да бъде обсъждан само когато стане ясно, че (президентът на Сирия) Башар ал Асад ще си тръгне, в контактите си с Вашингтон сме предложили абсолютно конкретен план, който в момента те проучват", каза той.

"Надявам се, че съдържащите се в него доста простички предложения няма да отнемат прекалено много време, за да бъдат разгледани от Вашингтон", отбеляза Лавров. Той припомни, че държавният секретар на САЩ Джон Кери наскоро е говорил за руско предложение в свое интервю.

Лавров отбеляза също, че по темата за Сирия Москва не работи сама, а в съдействие с другите международни партньори.

Руският външен министър изрази удивление, че германският канцлер Ангела Меркел е подкрепила безусловно Турция по отношение на ситуацията в Сирия на фона на шантажа на Анкара във връзка с проблема с миграцията, предаде още ТАСС.

"Удивени сме от безусловната подкрепа за Анкара в цялата сирийска история, която прозвуча при визитата на германския канцлер Ангела Меркел", каза Лавров. "При това за главен виновник за случващото се бе посочена Русия, защото заради ударите на нейните Въздушно-космически сили се увеличавали бежанските потоци. И дума не бе казана - поне, публично - за очевидните факти: терористичната заплаха в Сирия се подхранва от контрабандата през турската граница и в двете посоки. В едната - бойци, оръжия, пари и прочие необходими неща за продължаване на терористичната дейност. А в другата - нефт и други стоки, забранени за търговски операции с бандити."

"И всичко това при откровения шантаж на Анкара във връзка с проблема с мигрантите", подчерта руският външен министър.

В интервюто Лавров заяви още, че отстраняването на кюрдите от преговорите за Сирия е високомерна позиция на Турция, която никой повече не споделя.

"Фактът, че тях (кюрдите) ги отстраняват от сирийските преговори, е изключително високомерна позиция на Турция, която никой повече не споделя", отбеляза Лавров. "Турците, без да го крият, заявяват, че ние (Руската федерация) сме им объркали картите, а сега се опитват да приковат на позорния стълб и американците."

Източник: БТА