НАТО може да разположи хиляди военни в Европа, за да възпира Русия
НАТО може да разположи хиляди военни в Европа, за да възпира Русия / БГНЕС

Американски, британски и германски войски може да бъдат разположени в Прибалтика, Източна и Южна Европа за възпиране на Русия, съобщава британският в. "Дейли телеграф".

Според изданието британски войски може да бъдат изпратени на границата на Русия с Източна Европа съгласно планове на НАТО за възпиране на руско нахлуване.

Днес в Брюксел има среща на министрите на отбраната, на която ще бъде обсъден нов план за подсилване на балтийските страни, Централна и Южна Европа срещу дестабилизиращо "хибридно" нападение или същинска окупация от руски сили.

Ще засили ли НАТО присъствието си в Източна Европа

Той може да включва изпращане на по един батальон от 500-1000 войници в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България.

В състава на тези сили може да влязат американски, британски и германски военни, а целта е ясно да се покаже на Русия, че евентуална намеса като в Украйна ще предизвика силен отговор от западните държави в НАТО.

Войските, които може да бъдат разположени на ротационен принцип, вероятно ще включват високоподвижни специални сили, въоръжени с ракети земя-въздух, подкрепени от щурмови самолети и хеликоптери.

Русия ще даде отговор на зачестилите учения на НАТО

Това е част от план, който предвижда да бъдат засилени разузнавателните възможности, да бъдат извършени приготовления за бързо укрепване на подразделенията на предните линии от Западна Европа в случай на непредвидена ситуация и да се предостави обучение за повишаване на способността на уязвимите страни да се защитават.

Очаква се планът в общи линии да бъде договорен до седмица, а точният брой и националността на войските да бъдат изяснени по-нататък.

"Ключовият фактор за надеждно възпиране на земята е водещите съюзници да имат присъствие в това . . . така че Русия да знае, че ако се опита да направи нещо в някоя балтийска република или в Полша, или в Румъния, или в България, много бързо да се изправи срещу британски или американски, или германски войски", каза източник от НАТО, цитиран от вестника.

Пентагонът и НАТО: Не сме заплаха за сигурността на Русия

Планът е компромис - има информация, че някои политици в Полша искат връщане на положението от Студената война, при което десетки хиляди американски войници и тежко въоръжение бяха постоянно разположени на предна линия.

Изпращането на войски почти със сигурност ще бъде осъдено от Русия като провокация и доказателство за "обкръжаване" от САЩ, отбелязва "Дейли телеграф".

Източник: БТА