Ще има ли съгласие за прекратяване на военните действия в Сирия?
Ще има ли съгласие за прекратяване на военните действия в Сирия? / Guliver/Getty Images

Международната група за подкрепа на Сирия се споразумя за осъществяване на временно спиране на военните действия в сирийския конфликт и ускоряване и разширяване на хуманитарните доставки, предадоха световните агенции.

Американският държавен секретар Джон Кери каза, че външните министри на страните от групата са се договорили на среща в Мюнхен спирането на военните действия да стане до седмица. По думите му е постигнато съгласие сирийските мирни преговори да бъдат възобновени в Женева колкото е възможно по-скоро.

Русия не вижда основания да прекрати операцията си в Сирия

Британският външен министър Филип Хамънд каза, че прекратяването на боевете може да се осъществи успешно само ако Русия спре въздушните си удари в подкрепа на правителствените сили в Сирия.

Западен дипломат заяви, че на срещата "не е било постигнато споразумение за незабавно спиране на руските бомбардировки, но има ангажимент за процес, който би променил ситуацията, ако проработи".

Ще има ли съгласие за прекратяване на военните действия в Сирия
netinfo

Кери, руският външен министър Сергей Лавров и специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура водиха почти шестчасови преговори с представители на европейски и близкоизточни страни. На срещата присъстваха външните министри на Иран и Саудитска Арабия - държави, за които се смята, че имат ключово значение за осъществяване на трайно прекратяване на огъня и политически преход в Сирия.

Участниците в срещата се договориха по три основни въпроса - постепенно прекратяване на военните действия в Сирия с твърда крайна дата; осигуряване на хуманитарен достъп до градове, обсадени от двете враждуващи страни; и ангажимент за възобновяване на сирийските мирни преговори в Женева.

Джон Кери: Само въздушни удари няма да победят Ислямска държава

Договорено е още, че хуманитарните доставки ще започнат веднага след среща на работна група по въпроса днес в Женева. Кери и Лавров казаха, че САЩ и Русия ще бъдат съпредседатели на работната група за хуманитарната помощ и на групата, която трябва да подготви условията за прекратяването на военните действия.

Ще има ли съгласие за прекратяване на военните действия в Сирия
netinfo

Лавров заяви, че Русия ще продължи да нанася въздушни удари срещу терористични групировки като "Ислямска държава" и "Ан Нусра" в Сирия. По думите му сирийските мирни преговори би трябвало да бъдат възобновени колкото се може по-скоро, без условия и да включват всички опозиционни групи.

Източник: БТА