Прокуратурата установи: Три моста в Кирковско опасни за преминаване, нужна е реконструкция
Прокуратурата установи: Три моста в Кирковско опасни за преминаване, нужна е реконструкция / netinfo

Три въжени моста в община Кирково са опасни за преминаване на пешеходци, е констатирала проверка на Апелативна прокуратура – Пловдив, която обхваща общо 28 съоръжения в облст Кърджали, съобщиха от ведомството. Констатирано е нарушаване на настилката на въжен мост в с. Еровете, а реконструкция на въжетата и ходовата конструкция е нужна на съоръженията в с. Малкоч и в махала Малко Домище, кметство Домище. Дадени са указания на за извършване на ремонтни дейности и реконструкция на съоръженията.

Освен трите моста в Кирковско, Апелативна прокуратура-Пловдив извърши е извършила проверка и дала указания за реконструкция на още 29 въжени мостове, които създават опасност при преминаване на пешеходци. Инспекцията е направена на съоръжения - общинска и държавна собственост, намиращи се в шестте региона от апелативната зона – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Смолян, Пазарджик и Кърджали, и е по указание на Върховна административна прокуратура и по реда на надзора за законност.

Специални технически комисии са проверили състоянието на общо 73 въжени мостове в апелативната зона. Те се намират  в регионите, както следва: 28 – в Кърджали, 24 – в Смолян, 12 - в Пловдив, 5 - в Пазарджик и по два съответно в Хасково и в Стара Загора.  Констатирано е, че 32 от тях представляват опасност за гражданите.

 

С оглед отстраняване на неизправностите на въжените мостове, водещи до рискове за гражданите,съответните районните прокуратури от апелативната зона са сезирали кметовете на общините и дали 16 указания и едно предложение по чл. 196 и следващите от Закона за устройство на територията за незабавни ремонти или премахване на опасните съоръжения.