Окончателно: Пробация за Адил Решидов заради ремонти след мними бури
Окончателно: Пробация за Адил Решидов заради ремонти след мними бури / Радка Минчева, архив

Бившият кмет на община Исперих Адил Решидов бе осъден окончателно за неправомерно разпореждане с 365 358 лева бюджетни средства – съобщават от Апелативна прокуратура – Варна.

Това става след като Върховният касационен съд е остави в сила осъдителната присъда на Варненския апелативен съд – пробация, която включва задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца. Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Решидов бе обвинен от Окръжната прокуратура в Разград за това, че като длъжностно лице между 18 ноември 2008 и 9 септември 2009 г. се е разпоредил с бюджетни средства в размер на 365 358 лв., отпуснати от Постоянната комисия по бедствия и аварии. Според държавното обвинение тези пари са използвани за ремонт на общо шест неподдържани с години общински сгради, молитвени домове и детска градина в четири населени места в общината, като аргументирал  щетите по тях с природно бедствие, каквото не имало в този период.

През 2014 г. бившият кмет бе признат за невинен от Окръжен съд-Разград. След протест на Окръжната прокуратура в Разград срещу оправдателната присъда спрямо Адил Решидов  състав на Варненския апелативен съд отново го оправдал по повдигнатото обвинение. Въззивният съдебен акт е бил отменен от Върховния касационен съд поради допуснати процесуални нарушения и делото е върнато за разглеждане от друг състав на Варненския апелативен съд, който го признава за виновен и му налага наказание „Пробация“, която включва задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.

72-годишният Адил Решидов бе три мандата кмет на община Исперих от листата на ДПС – от 1999 г. до 2011 г. В момента е временно изпълняващ поста общински лидер на ДПС в Исперих до редовната отчетно-изборна конференция в лудогорската община.