Плевнелиев с идея изграждането на Европейския енергиен съюз да започне от Балканите
Плевнелиев с идея изграждането на Европейския енергиен съюз да започне от Балканите / Пресцентър на президентството

Изграждането на Европейския енергиен съюз е от изключително значение за задълбочаване на процеса на европейска интеграция и за повишаване на енергийната сигурност на всички държави членки на ЕС. Това подчертаха президентът Росен Плевнелиев и зам.-председателят на ЕК, отговарящ за Енергийния съюз, Марош Шефчович, които разговаряха днес в Мюнхен, съобщи президентският прессекретариат.

Марош Шефчович оцени високо постигнатото от страната ни през последната година с изграждането на национална енергийна борса и предприетите усилия за пълната либерализация на пазара на електроенергия.

Като ключов приоритет за страните от Югоизточна Европа президентът Плевнелиев открои диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на енергийни ресурси. "Енергийната зависимост на региона е неговата най-голяма уязвимост", подчерта президентът и настоя Европейската комисия да подкрепи логистично и финансово развитието и модернизирането на енергийната инфраструктура в региона.

Държавният глава отново призова изграждането на Европейския енергиен съюз да започне от Балканите. Според президента изграждането на регионална енергийна борса ще доведе до установяването на общ енергиен пазар с конкурентни цени за всички страни от Югоизточна Европа.

С изграждането на Южния газов коридор, част от който е Трансадриатическият газопровод, ще се осигури реална диверсификация и ще се повиши сигурността в доставките на природен газ за държавите от нашия регион, заяви още президентът Плевнелиев. В общ интерес е и получаването на достъп до терминалите за втечнен газ в Средиземно море, както и създаването на интерконекторни връзки между газопреносните системи на България и на нейните съседи, посочи още държавният глава.

Двамата с Шефчович обсъдиха също постигнатия напредък и предстоящите действия по реализацията на газовия интерконектор между България и Гърция.

И Плевнелиев, и Шефчович отбелязаха, че решението за изграждане на проекта "Северен поток" 2 трябва да бъде взето след задълбочен анализ на неговото съответствие с изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет на ЕС, както и на приноса му за реалната диверсификация на доставките на природен газ за Европа.

В рамките на участието си в Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността държавният глава се срещна и с генерал Джеймс Джоунс, съветник по националната сигурност (2009-2010) на президента на САЩ Барак Обама.

Променената ситуация на сигурност в Европа, конфликтите в Близкия Изток и породената от тях бежанска вълна, както и ролята на България като фактор на стабилност на Балканите, бяха сред обсъдените въпроси. Отбелязано беше значението на изграждането на енергийния коридор "Юг-Север", свързващ Балтийско със Средиземно море, който ще осигури доставки на природен газ от Азербайджан, Катар и Източното Средиземноморие, както и на втечнен природен газ.

За общи действия на източноевропейските страни за свързване на енергийната и транспортната инфраструктура призова президентът Плевнелиев и по време на срещата си с държавните ръководители на страните от Адриатическия, Балтийския и Черноморския региони. Началото на инициативата за съвместно сътрудничество беше поставено на заседанието на Общото събрание на ООН през септември 2015 г. в Ню Йорк.

"Нуждаем се от регионален подход, който да бъде следван от всички държави, когато проблемите надхвърлят техните собствени възможности. Само заедно страните от Източна Европа могат да променят облика на своя регион, така че всички да спечелят от това", подчерта президентът Плевнелиев.

Държавният глава припомни, че България многократно е призовавала за инвестиции в разширяването и модернизацията на транспортните и енергийни връзки на Балканите не само със Западна Европа, но и с държавите от Централна Европа и региона на Балтийско море.