Какви са шансовете на Бокова да оглави ООН?
Какви са шансовете на Бокова да оглави ООН? / Guliver/Getty Images

Българският кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова заяви на изслушване в централата на световната организация, че е време да се даде възможност на жените да се развиват като равнопоставени представители на обществото.

В момент, когато набира все по-голяма популярност идеята на поста генерален секретар на ООН най-накрая да застане жена, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова не се поколеба да изиграе тази карта, отбеляза Франс прес.

Начело на организацията досега са били осем мъже. Бокова изрази твърдата си позиция, че 21 век е столетие на равенството между половете и без него е невъзможно да има мир и устойчиво развитие.

Бокова: 21 век е столетие на равенството между половете

В ООН от вчера започнаха изслушванията на кандидатите, които се надяват през януари 2017 г. да наследят на ръководния пост настоящия генерален секретар Бан Ки-мун.

Освен Бокова, кандидати са още външният министър на Черна гора Игор Лукшич, бившият португалски премиер Антониу Гутериш, бившият словенски президент Данило Тюрк и бившите външни министри на Хърватия - Весна Пушич, и на Молдова - Наталия Герман, както и бившия македонски външен министър Сърджан Керим.

Бокова: Аз съм от поколението, което работеше за въвеждане на демокрацията в България

Какви са шансовете на Бокова да оглави ООН?

Отговорът дава социологът Андрей Райчев

По думите му в случая за България е плюс, че има ротация на региони. Това е най-големият коз в ръцете, смята той. Източноевропеец никога не е заемал поста. "Просто е наш ред. За толкова години в ООН в 30-40 процента от времето западноевропеец е управлявал ООН. Чисто и просто не им е ред. Сега генерален секретар е азиатец, така че също не им е ред. Прави впечатление отсъствието сред кандидатите на поляк. Причината е, че Полша в момента е да не кажа в конфликт но напрежение с русия и никой полски дипломат не си прави илюзии, че Русия би допуснала поляк начело на световната организация, така че не си губят времето хората. Но както виждате са от нашия регион - двама от Хърватия, Черна гора, Молдова България и двама външни - от Португалия и от Нова Зеландия", коментира социологът.

Ключът е в процедурата

"Процедурата е такава - петте постоянни членки трябва да се съгласят за един и всички да го прегласуват. Ако Англия запъне с вето за Бокова и хипотетично Русия не допусне кандидата от Нова Зеландия, тогава някой от тези става генерален секретар, включително е възможно и португалският кандидат да спечели. Въпросът е ще стане ли това или не", каза социологът.

"Петте велики сили" и Бокова

Франция

Франция е с две ръце за Ирина Бокова, подчерта Андрей Райчев. По думите му това е понятно по много причини. "Забележете, че тя започна на френски да говори от трибуната. Това й е първи език. Тя е била посланик във Франция, носител е на най-високия орден на Франция, политически приятел на настоящия президент", каза Райчев.

Русия

По отношения на Русия е понятно - отчете Райчев -  Бокова е завършила в Москва, говори руски единствена от всички кандидати, а това за Русия, както и за всяка нация, е много важно.

Китай

Китай е единствената страна, където бивш комунист звучи лошо не защото е комунист, а защото е бивш, каза социологът и допълни, че "тя най-малкото ги разбира".

Съединените щати

Интересно колебаеща се позиция, но по-скоро за, смята Андрей Райчев. И отчита, че Вашингтон се дразни на комунистическият произход. Според социолога обаче това е "по естество" заради студената война с цялата й история.

Великобритания

Лондон не е много доволен от ЮНЕСКО, отчете Андрей Рачев. "Но Великобритания прави нещо, което поставя в много изгодна позиция и в двата случая. Ако спечели, да я говорим. Ако загуби, тя в последния момент може да си изпазари ветото. Те чисто и просто ще докарат до прединфарктна ситуация - аз решавам в последния момент и за да не бъде - не че съм против жената, но тази от Молдова, нали разбирате - човек, който не е виждал голяма зала в живота си, да го направиш шеф на ООН и за да не бъде, може би ще се спазарят, което ще бъде просто поредното английско хитруване с печалба", каза социологът.

Той допуска обаче, че Лондон може да бъде с твърда позиция докрай и тогава "ще дадем фира". Изходът тогава би бил да се заложи на трета кандидатура, което е надеждата на останалите кандидати.