В саудитския затвор за превъзпитание на джихадисти
В саудитския затвор за превъзпитание на джихадисти / ThinkStock/Getty Images

"Гостите" получават електронни карти ключове за стаите си, хранят се по три пъти на ден и спят в луксозни апартаменти, обзаведени с големи телевизори с плоски екрани, с огромни легла и с лъскави тапети. Те наричат това Семейна къща. Там човек се чувства като в бутиков хотел, ако не обръща внимание на липсата на прозорци, на високите стени навън и на самото място, защото това е всъщност един от най-строго охраняваните затвори за джихадисти в Саудитска Арабия.

Това крило е замислено така, че да позволява на джихадистите, които се държат добре, да си отдъхнат от затворническия живот и им помага да възобновят връзката с техните съпруги и деца, и може би дори да създадат нови деца.

Изповедта на един покаял се джихадист

Тези положителни стимули са емблематични за саудитския подход към местните джихадисти, който не би се изтълкувал добре на Запад. На онези, които са извършили злодеяния зад граница и не са участвали в нападения на саудитска територия, по принцип се гледа като на заблудили се саудитски синове, чието мислене трябва да се поправи, така че те да се върнат в обществото като добри и покорни поданици.

Тази философия пролича ясно при неотдавнашната ни обиколка в затвора Ал Хаир, южно от Рияд - един от петте саудитски затвора, в които има над 5000 души, обвинени в свързани с тероризъм престъпления.

Цената да напуснеш "Ислямска държава": смърт или затвор

"Тук ние имаме обвинени във всички видове тероризъм, който се среща в кралството", казва водачът ни в затвора, един здрав мустакат мъж, който е негов заместник-директор и който от съображения за сигурност ни се представи само с прякора Абу Науаф.

"Затворът не е само място, където някой изтърпява наказание, а после бива освободен. Това е опасно както за наказаните, така и за обществото. Ако такъв човек излезе, ако той се отнася по-добре към самия себе си, към семейството си и към обществото, това ще е по-добре", казва той. Ефикасността на този подход - който според саудитците е за предпочитане пред това да пращат затворниците в затвора Гуантанамо в Куба - е предмет на оживени дебати, които вероятно ще продължат, тъй като независимите оценки са рядкост.

Обама е твърдо решен да затвори "Гуантанамо"

Според саудитските власти рецидивистите са малко, но Абу Науаф не може да ни предостави статистически данни. А Международният комитет за Червения кръст няма представителство в Саудитска Арабия, така че не може да наблюдава условията в затворите. Западни правозащитни групи, които рядко са допускани в кралството, казват, че условията са по-добри в строго охраняваните затвори, отколкото в затворите за обикновени престъпници, където твърденията за лошо отношение и за пренаселеност са по-чести. Ал Хаир е внушителна сграда, на която не пише, че е затвор и която се намира в началото на пустинята. Обградена е от две високи стени, с множество добре охранявани входове. Над 1700 затворници - всички мъже - живеят в килии, които са свързани с ярко бели коридори. Стоманените врати и охранителните кабини са ярко червени.

Всички затворници получават известни облаги, обяснява Абу Науаф. Те имат месечна стипендия, равняваща се на 400 долара за непредвидени разходи и за евентуално временно освобождаване по семейни причини. Затворник, пуснат за сватбата на роднина, получава пък сума, равняваща се на 2666 долара, за да може да купи сватбен подарък.

Приел исляма германец се бори с радикализацията на младежите в затвора

Големи стаи с маси за повиване на бебета са осигурени за семейните визити в затвора. А затворниците, които не са смятани за опасни, се радват на специални визити от съпругите си в малки стаи с розови стени, розови легла и минибар (без алкохол вътре, разбира се) и с баня. Всяка съпруга има право на една визита на месец, от което печелят мъжете с повече от една съпруги.

"Онези, които имат четири съпруги, имат право на по една съпружеска визита всяка седмица", казва Абу Науаф.

Дори затворниците, осъдени на смърт, имат право на тези специални визити. Абу Науаф казва, че никой не им прави проблеми, ако те искат да създадат деца.

"Това е не само тяхно право, това е право и на техните съпруги", посочва той.

Наблизо е местният клон на Центъра "Принц Мохамед ибн Найеф". Там психолози и духовници се опитват да дерадикализират затворниците, като им преподават правилните идеи на шериата, както казва Насър ал Аджми, един от психолозите в центъра.

Ал Кайда заплаши да отмъсти на Саудитска Арабия заради екзекутирани джихадисти

Новопристигналите затворници са оценявани от психолог, който идентифицира социалните фактори, които може да са ги отклонили от правия път, като например дрога или алкохол, семейни проблеми или другаруването с неподходящи хора, казва Аджми.

Когато е уместно, затворниците се срещат с духовници, за да говорят за идеология. Един от духовниците Халид ал Абдан казва, че неговата работа често пъти се състои в това да коригира погрешни разбирания за джихада и да казва на затворниците, че войната в Сирия и в Ирак не отговарят на дефиницията за джихад, защото това са по-скоро конфликти на сектантска и политическа основа, отколкото религиозни конфликти.

Ал Абдан се опитва също така да затвърди идеята, че хората трябва да се подчиняват на своите управници и да не обявяват джихад на своя глава. "Подобни инструкции могат да дойдат само от управниците", казва той.

"Страшилище" за ислямистите е новият престолонаследник на Саудитска Арабия

Запитан какво проповядва по отношение на шиитите, смятани за неверници от повечето от сунитските духовници и от сунитски групировки като Ислямска държава, които често пъти обезглавяват заложниците си, Ал Абдан казва, че затворниците могат да изповядват каквито си искат възгледи, стига те да не призовават към насилие.

"Ако някои казва, че шиитите са неверници, това си е негово мнение и то не е важно за нас", казва той. "Ако този човек иска да убие тези хора, това вече е проблем", допълва той.

На списък на една от стените в кабинета му са изброени успешните сеанси и участници, но нищо не напомня за Юсеф ас Сулейман, млад сириец, който премина през този център преди две години. През август Сулейман се взриви в джамия, посещавана от силите за сигурност и уби най-малко 15 души, според саудитски медии. Други завършили обучението в този клон на центъра, както и в други клонове на центъра също се върнаха в редиците на ислямистите, в това число и мъж, който се взриви в джамия миналата година, както и 44 от 77-те заподозрени за смъртоносната атака срещу шиитска джамия година преди това.

"Тук ние лекуваме идеологичната болест", казва психологът Аджми в отговор на въпрос за гореспоменатите провали. "Но както при децата, които са болни, а после се подобряват, болестта може да се завърне", допълва той. В края на един от белите коридори, покрай който се нижат килиите, има двор с изкуствена трева и метална решетка вместо покрив, където затворниците могат да се разхождат, да пушат, да глътнат малко свеж въздух.

В затвора има и малко пазарче с напитки и закуски, стая, в която затворниците могат да провеждат под наблюдение телефонни разговори, както и малка библиотека. В библиотеката на лавиците има вестници и книги свързани с образованието и религията, в това число учебници на английски език за начинаещи и превод на арабски на "Осмият навик", продължението на книгата за самопомощ, превърнала се в хит на пазара - "Седемте навика на високо ефективните хора" на Стивън Кови, която обаче не е налична в библиотеката.

В съседна килия има петима затворници, всеки от които има спретнато единично легло и рафтове, върху които има книги, шишета с одеколон и дъска с фигурки за шах. Един от затворниците, 29-годишният Абдула Мохамед казва, че е учил шериата в университета в Рияд през 2014 г., когато кадри от Сирия, които той видял по телевизията го убедили да замине за там и да се присъедини към Джебхат ан Нусра, сирийския клон на Ал Кайда.

"Видях бежанците там и исках да ги спася", казва той. Но когато стигнал в Сирия, се разочаровал.

"Отидох там и видях хаоса, хора, които избиват всичко живо. Човек, попаднал там, не знае кой му е приятел и кой враг", разказва той. Ето защо избягал в Турция, където посолството на Саудитска Арабия му помогнало да се прибера у дома. Саудитското правителство тогава обявило амнистия за всички чужди бойци, така че той не отишъл веднага в затвора. Но скоро се забъркал в други престъпни дейности, които го довели зад решетките.

"Имах контакти с едни хора", разказва Абдула, без да навлиза в повече подробности. Той упреква за злочестието си не лошите решения, които е взел или неправилното мислене, а правителството и новинарските медии на САЩ. "Аз съм жертва на американското правителство и на американските медии", казва той, въпреки че не разбира дори най-елементарен английски език. Разказва, че съпругата му го е посетила преди две седмици. Дамата все още нямат деца, но може и да имат след седем месеца, когато той би трябвало да излезе от затвора.

Източник: БТА