Нужни са нови хора, които да стимулират гражданското участие и общественото обсъждане
Нужни са нови хора, които да стимулират гражданското участие и общественото обсъждане / DarikNews.bg, архив

Нужни са нови хора, които да стимулират гражданското участие и общественото обсъждане. Тази констатация на Лена Енева, общински съветник от БСП и кандидат за кмет през 2015 година, вестник "100 вести" публикува като заглавие към голямо интервю с нея.

Повод за този коментар пред журналсти Стефка Бурмова е впечатлението на арх. Иван Николов, че решенията на местния орган за самоуправление не достигат до широката общественост. Иван Николов е дългогодишен съветник и бивш председател на ОбС, той не е част от настоящия местен парламент.

"Той е човек, който се е сраснал с тази проблематика и дори подсъзнателно я следи и се интересува от нея. След като не е съветник и дефинира, че има дефицит на информация за случващото се в ОбС и което излиза като резултат от работата му във вид на решения, аз нямам причина да не му вярвам.

Между другото в доклада, който представих пред конференцията, свързан с дейността на групата на левицата, се съдържа подобна констатация. А именно, че местният орган на самоуправление е в дефицит на предоставяне на информация към обществеността. Както пък обществеността е в дефицит на информация какво се случва в ОбС.

За всеки един орган на властта е важно да има подобна комуникация. И то не на представителна, ПР-информация, а реална комуникация за дейността на местния законодателен орган. Защото всичко останало означава, че той не би могъл да вземе онези решения, които най-добре съответстват на състоянието на обществото, на неговите очаквания и нужди.

Така че ние като група съветници сме си поставили много кратки срокове да вземем решение да намерим онези ефективни форми, чрез които внасянето на материалите за Общинския съвет, както и неговите решения да достигат до хората.

И не само крайните резултати от предложенията, но и идеите на вно- сителите им, за да можем в периода между самото внасяне на идеята и крайното решение да бъдат отчетени техните позиции".

В друга статия на изданието Тошко Тодоров, областен председател на ПП АБВ също смята, че няма информираност за работата на ОбС.

"Не бих се изненадал, ако науча, че и билетчето за обществения транспорт в Габрово е поскъпнало, както в София. Както и цената на водата. В един момент няма никаква информация каква е причината за всички тези повишения."

Според Тодоров никой не си е направил труда да обясни какво предизвиква необходимостта от повишаването на цената на водата, каквото предложение вече било внесено в Комисията по енергийно и водно регулиране.