Американци търсят приключение в редиците на кюрдите срещу ислямистите
Американци търсят приключение в редиците на кюрдите срещу ислямистите / ThinkStock/Getty Images

С огромния си ръст, застанал до кюрдския си партньор, американският доброволец Джон Коул изглежда необичайно на контролно-пропускателния пункт в Северен Ирак, разположен на пътя към най-новия фронт във войната срещу "Ислямска държава".

Висок 2,1 м, държащ автомата си насочен надолу, Коул е един от малкото западняци, които са отишли в Ирак, за да се бият срещу групировката - макар кюрдските власти да казват, че имат по-голяма нужда от пари и оръжие от чужбина, отколкото от хора.

Кюрдите - народ, разпокъсан между четири страни

В колко точно боеве е участвал Коул не е ясно, но 23-годишният мъж каза, че - за разлика от повечето от разположените наблизо войници на редовна служба в американската армия, той е участвал в офанзиви срещу "Ислямска държава", при които е имало артилерийски обстрели и въздушни удари. "Усещаш експлозиите дори със зъбите си. Всъщност има нещо готино в това", каза той пред Ройтерс, докато нервно си дръпваше от цигарата.

Коул, който е родом от Шарлът, щата Северна Каролина, каза, че не е дошъл само заради тръпката. Предишната му работа е била да превозва опасни вещества като медицински отпадъци. Въпреки всичкото насилие ролята на силен притегателен фактор изиграва и самият Северен Ирак - мозайка от етнически и религиозни групи.

"Някои си вземат почивка за година, преди да отидат в университета, други просто правят това", заяви той. "Искам да поостана тук и да науча за културата, за хората, за историята на тази земя и тогава да се завърна у дома".

Израелка се сражава с кюрдските бойци срещу "Ислямска държава"

Хиляди чужденци се стекоха в Ирак и Сирия през последните три години, повечето, за да се присъединят към "Ислямска държава". Но има и малка част - по сегашни оценки няколко десетки, които са в редиците на групировки, биещи се срещу радикалите.

Коул се присъединил към кюрдските бойци в съседна Сирия миналия юли, а няколко месеца по-късно отишъл в Ирак, където възнамерява да остане поне до октомври.

Казва, че се е вдъхновил да дойде, след като "Ислямска държава" превзела северния град Синджар, като избила, поробила и изнасилила хиляди хора от язидското малцинство.

Силите на пешмергите от автономния регион Иракски Кюрдистан си върнаха Синджар през ноември с подкрепата на въздушните удари на американската коалиция, а по това време Коул се бил върнал за малко в САЩ, за да си почине.

Миналата седмица той беше на пост на контролен пункт край град Махмур и съвсем близо до "Кемп Суифт", базата на американските военни, подпомагащи иракската армия и пешмергите в бавната им офанзива за отвоюването на северния град Мосул.

Отвлечени кюрдски деца гледали обезглавявания и минали религиозно обучение

За разлика от много от доброволците Коул не е бивш военнослужещ с опит. Каза, че единствено е преминал обучение по полева артилерия в база в щата Оклахома, но напуснал поради травма на тазобедрената става и спаднала мотивация.

Американските военни, останали в Ирак, в основни линии са на мисия за обучение и подпомагане на силите на правителството в Багдад и пешмергите. Онези, които са в "Кемп Суифт", могат да действат единствено в рамките на базата, която е на няколко километра от фронтовата линия.

Макар и доброволците да не са така ограничени в действията си, техните задачи изглеждат рутинни. Коул увери, че не съжалява за решението си да дойде в Ирак, където ежедневната му работа включва дежурства на контролно-пропускателния пункт, подпомагане на вътрешноразселените хора, както и "затворниците" - задача, за която той отказа да навлезе в подробности.

"Не се ядосвам за разни неща, както правят много от западняците. Те си мислят, че всеки ден ще се бият и ще убиват купища хора, а накрая като дойдат тук се оказва, че не е това, което са очаквали, и си тръгват", заяви Коул и добави, че вече е научил няколко изречения на кюрдски и арабски.

Защо САЩ помагат на кюрдите в Ирак, но оставиха ИД да ги избива в Сирия

Много от доброволците са ветерани от западни армии като Райън О'Лиъри, разведен 29-годишен мъж от щата Айова, който дошъл в Кюрдистан преди година, след като е бил на мисии с американската армия в Ирак и Афганистан. Той и още двама към 50-годишни бивши военнослужещи от въоръжените сили на САЩ действат при пешмергите северно от Мосул. Казват, че са задържали десетина бойци на "Ислямска държава" през последните месеци, но ежедневната им работа по-често е да обучават кюрдите в оказването на първа помощ и боравенето с оръжията.

"В момента на фронта е главно скука и постоянни артилерийски и минометни обстрели", заяви О'Лиъри пред Ройтерс.

Някои от западняците, вдъхновени от религията, са се присъединили и към християнски милиции като "Дуех науша", които действат редом до пешмергите в защита на асирийските селища на фронтовата линия в провинция Ниневия. Коул каза, че бил изненадан да разбере, че бойците на "Ислямска държава" - чиито трупове е фотографирал и публикувал в Инстаграм, идват от толкова различни страни.

"Това е страхотно, нещо като мини световна война, защото всички тези хора се стичат от цял свят на едно-единствено място, за да се бият", заяви той. Кюрдите отдавна искат от Запада да окаже на пешмергите повече пряка подкрепа, и миналата седмица Вашингтон обеща помощ в размер на 415 милиона долара.

Кюрдка се самоуби, за да не попадне в ръцете на "Ислямска държава"

Кюрдските власти в столицата на Иракски Кюрдистан Ербил упражняват и все по-голям натиск върху чуждестранните правителства да разубеждават гражданите си, които искат да идват в Ирак и да се присъединяват към техните редици, защото могат да се превърнат в пречка.

Джабар Яуар, генералният секретар на министерството по въпросите на пешмергите, заяви, че неговото ведомство не е отговорно за западните доброволци. "В министерството по въпросите на пешмергите няма никакъв официален орган, който да им позволява или да им издава разрешение", заяви той пред Ройтерс.

О'Лиъри призна, че министерството отпраща много от западняците, чийто брой по негови оценки в момента е по-малко от 40 и включва престъпници и размирници.

"Един го изгониха от подразделението му преди два дни. Резервираха му еднопосочен билет към дома", каза той. "Не разбирал културата". О'Лиъри възнамерява да остане и след кампанията за Мосул, като очаква нови боеве между пешмергите и шиитските милиции заради спорни граници на кюрдистанския регион.

"Не съм си определил краен срок", заяви той неотдавна, докато беше на пост една нощ, на по-малко от километър от позициите на "Ислямска държава".

Източник: БТА