Жените-социалистки искат безплатно обучение в ясли и детски градини
Жените-социалистки искат безплатно обучение в ясли и детски градини / dariknews.archive

На Националния съвет на Обединението на жените в БСП тази неделя е приета подписка, свързана с преодоляване на демографската катастрофа и с грижа към младите семейства и семействата в активна възраст, които биха имали потомство.
Подписката е за безплатно обучение в ясла и детска градина за всички български деца от 1 до 6-годишна възраст, и е инициирана от жените - социалистки. Това съобщи пред журналисти Ева Маринова - председател на женската организация на БСП в Плевен и член на Националния съвет на жените социалистки.

Тя обясни, че жените-социалисти настояват държавата и общините да гарантират безплатно предучилищно образование за всички деца, независимо от населеното място, в което живеят и от социалния им статус.

Ева Маринова подчерта факта, че по последни данни Плевен е с население от под 100 000 души.
„Това означава, че ще има проблем да участва в европейски програми като голям областен център", посочи Ева Маринова и допълни, че с подписката се иска премахване на финансовите бариери при записването на децата в детски ясли и градини, за да има равен старт за всички деца от 1 до 6 годишна възраст.

Друго искане, посочено в подписката е това за уеднаквяване на изискванията за медицински тестове за записване на децата в детските градини, и за пълното им покриване от НЗОК. Жените-социалистки настояват също за забрана за изискване на допълнителни документи при записване в детските ясли и градини, тъй като е установено, че в някои общини в момента се изисква копие от граждански и трудови договори на родителите, с които те да удостоверяват, че работят.
В случай обаче, че са безработни или не са на работа, децата няма да получат социализирането, което предлагат яслите и детските градини.

„Затова смятаме, че тези допълнителни документи трябва да се забранят. Вярваме, че безплатните ясли и детски градини ще повишат равногто отноошение и ще повлияят положително за цялостния процес за изграждане на едно по-добро общество", се казва в подписката.

Ева Маринова допълни, че подписката може да се постави в основата на справянето с демографската криза..