Обама и Меркел - прегръдки по сметка
Обама и Меркел - прегръдки по сметка / БГНЕС

В Хановер Барак Обама обсипа с комплименти Ангела Меркел, защото само тя може да продължи неговата политика на световната сцена. Месеци преди да напусне поста, Обама усеща, че политическото му наследство е в опасност. Глобалният ред, оформен след Втората световна война благодарение на съюза между Европа и САЩ, в края на втория му президентски мандат изглежда по-крехък от всякога.

Обама и Меркел разгледаха Хановерския панаир (ВИДЕО)

Нова студена война застрашава мира в Европа: Украйна се е превърнала в бойно поле, където Русия и Западът делят сфери на влияние. Близкият изток, разкъсван от терористични групировки, а междувременно и от деспотични управници, сякаш върви към саморазрушаване. А миграционната криза в Европа за броени месеци постави под въпрос основите, които вече над шест десетилетия крепят европейското обединение.

Планът на Обама - "смяна на караула"

На този фон най-могъщият лидер на планетата изведнъж започна да изглежда уязвим, дори безсилен. Което явно е осъзнал с особена острота самият 44-и президент на САЩ - затова в Германия дейно се залови да осигури приемственост на своя политически курс. Като свой приемник на световната арена Обама разглежда най-вече Ангела Меркел: очаква тя да поеме отговорността за развитие на свободна търговия между ЕС и САЩ, развитие на сътрудничество вместо конфронтация и укрепване на демокрацията. Обама демонстрира това в Хановер чрез думи, образи и жестове.

Прегръдки и комплименти - по собствените му думи, Обама се гордее, че може да нарече Ангела Меркел свой приятел. И цени "твърдата й ръка", нейната принципност, "безусловното желание да опази европейското единство". Меркел брани универсалните ценности, включително в ситуации, когато това е всъщност най-трудното. Колкото до позицията й по миграционната криза, Меркел е на правилната страна на историята, подчерта президентът на САЩ. Възхвалите му за канцлерката на Германия просто нямаха край.

Обама и Меркел  прегръдки по сметка
netinfo
Обама целеше на първо място да изкаже на Ангела Меркел искреното си лично уважение. Отношенията на американския лидер с германската държавничка невинаги вървяха гладко: тайните служби на САЩ подслушваха мобилния й телефон.

Всичко за шпионския скандал четете тук

Това коства на Обама доверието и уважението на един приятел, какъвто бе Меркел - в далеч по-голяма степен, отколкото смятаха дълго време американските й партньори. Прагматични съображения обаче пак обединиха двамата политици. Не на последно място защото осъзнаха, че в стадия на нарастващ хаос светът има спешна нужда от трезво, рационално мислещи лидери. В крайна сметка двамата стигнаха до взаимно зачитане и доверие.

Обама и Меркел  прегръдки по сметка
netinfo
Близките отношения на Обама с Меркел обаче се градят и върху сметка - щом президентът на САЩ връчи през януари държавното кормило на своя приемник, ще му потрябват хора, които да разпространяват и занапред възгледите му за глобалната политика. Мнозина в САЩ се съмняват, че възможният победител в президентската надпревара Доналд Тръмп би могъл да осигури тази приемственост.

Заради вътрешнополитическата и миграционната криза в Европа обаче днешният символ на стабилността, Ангела Меркел, може да слезе от политическата сцена. В представите на Обама това ще е геополитическа катастрофа - няма друго обяснение защо хвърля на везните всичкия си останал политически капитал. Дори с цената на конфронтация с многобройните критици на миграционната политика, водена от Меркел.

Краят на единна Европа ще бъде и край на свободния свят

Предвижда се новото обединение на Европа да се подготви чрез съвместни проекти - дискусии извън рамките на спора за миграционната криза. Според Обама сплотяващ елемент може да стане споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП - TTIP) между ЕС и САЩ. С негова помощ президентът разчита да вдъхне нов плам в дебатите за трансатлантическите връзки. Обама иска именно Меркел да се залови с установяването на нов икономически ред от двете страни на Атлантика. Президентът на САЩ впрочем предлага на Меркел още една роля - гарант на европейското единство. Обама усеща и политическия вакуум в Новия свят, и видимо намалялата вяра в общия проект за обединена Европа. Но смята, че единство е потребно не само на Европа, а и на целия свободен свят.

Обама и Меркел  прегръдки по сметка
netinfo
Тревогата му за бъдещето на институции като Евросъюза, ООН, Световната банка и МВФ съвсем не е безпочвена. Без силен трансатлантически съюз тези организации, създадени в следвоенните времена, не биха изтраяли дълго време в глобалната политика на 21-и век.

Оцеляването на свободния световен ред е крайно важно в очите на Ангела Меркел; личните й качества я правят незаменима за лидера на САЩ. Това също е влизало в сметките му, докато е прегръщал германската канцлерка. Така че подкрепата за Меркел се очертава като важен елемент от политическото наследство на Обама.

Източник: БТА