„Няма значение кой сте и откъде идвате. Способността ви да триумфирате започва от вас. Винаги". Това са думи на Опра Уинфри - една от най-успелите и влиятелни жени, извървяла пътя от гетото до славата и богатството.

Животът на Опра Уинфри звучи като приказка, в която едно бедно чернокожо момиче се превръща в най-уважаваната и влиятелна телевизионна водеща в света.

Опра Гейл Уинфри е родена на 29 януари, 1954 година в щата Мисисипи като нежелано дете на двама тийнейджъри.

Детството на Опра е изпълнено с трудности

През първите ѝ шест години дрехите ѝ буквално били ушити от чували за картофи. Живее с майка си Вернитa, но бяга от нея, защото е била сексуално насилвата от роднини и приятели на майка си. Едва 14-годишна Опра ражда бебе, което малко по-късно умира. Тя се мести да живее при баща си Върнан, който бил бръснар и бизнесмен. През 1971-ва с пълна стипендия успява да влезе в държавния университет на Тенеси.

Опра Уинфри е най-влиятелната знаменитост

Тогава започва нейният дълъг път към славата и успеха

През 1976-та се мести да живее в Балтимор, за да е водеща на токшоу. Продукцията се превръща в хит и Опра е негова водеща в продължение на 8 години, преди по-голяма телевизия да я привлече с нейно собствено сутрешно предаване. Едва за няколко месеца успява да изпревари цялата си конкуренция.

Продават легендарното ТВ студио на Опра за десетки милиони

1986-та е ключова за кариерата й. Тогава започва свое собствено шоу - Шоуто на Опра Уинфри. То се излъчва по 120 различни канала, общата аудитория, която го следи е около 10 милиона човека. За първата година шоуто печели 125 милиона долара, от които 30 били за Уинфри. Скоро придобива пълните права върху шоуто и основава своя продукционна къща и започва да печели все повече и повече пари.

Опра Уинфри е първата чернокожа милиардерка

Постиженията на Опра Уинфри като журналист и филантроп я нареждат сред най-уважаваните и харесвани обществени личности. В продължение на 25 години тя забавлява, просвещава и вдъхновява милиони зрители чрез Шоуто на Опра. Основава собствена телевизионна мрежа, става първата жена милиардер от афроамерикански произход, получава почетна степен от Харвардския университет и бива удостоена с „Президентския медал на свободата".

Опра е блестящ пример за това, че успехът не е само за малцина избрани, че със своя труд,  ентусиазъм и вяра можеш да постигнеш мечтите си.

Вижте още от рубриката "Портретъ":

Животът на Нийл Армстронг: До Луната и обратно

Великите българи: Асен Йорданов, който конструира „Боинг"

Джоан Роулинг - създателката на мечти и Хари Потър