САЩ се мъчат да убедят Ирак, че не подкрепят Ислямска държава
САЩ се мъчат да убедят Ирак, че не подкрепят Ислямска държава / ThinkStock/Getty Images

Вече близо две години американските въздушни удари, военни съветници и пратки с оръжие помагат на иракските въоръжени сили да отблъскват "Ислямска държава". Водената от САЩ международна коалиция е нанесла над 5000 въздушни удара по цели на групировката в Ирак от август 2014 г. на обща стойност 7 милиарда долара, включително операциите в Сирия.

Миналия вторник командос от специалните части на военноморските сили на САЩ SEAL, известни като "тюлените", стана третият американски военнослужещ , загинал в бой с "Ислямска държава" в Ирак.

Но много иракчани все още не са убедени, че американците са на тяхна страна.

Ирак задържа боец на Ислямска държава с американски паспорт

Съюзническите на правителството шиитски милиции публикуваха видеозаписи с американски доставки, за които се твърди, че са пленени от бойци на "Ислямска държава" или са били намерени в райони, освободени от екстремистката организация. Вестници и телевизии неспирно повтарят конспиративни теории, че САЩ са създали джихадистката групировка, за да посеят хаос в региона и да сложат ръка на петрола му.

Въпреки че е похарчило над 10 милиона долара за пиар в Ирак през последната година, американското правителство изглежда не успява да разсее подобни слухове. Социологическо проучване с ненаучен характер, проведено от Държавния департамент на САЩ сред иракчаните през 2015 г., показа, че 40 процента от тях смятат, че американската политика има за цел да "дестабилизира Ирак и да установи контрол над природните му богатства", а една трета - че Америка "подкрепя тероризма по принцип и в частност (Ислямска държава)".

Иракчаните вярват, че САЩ са в таен заговор с Ислямска държава

Скептицизмът за мотивите на САЩ е дълбоко вкоренен в Ирак, където мнозина все още смятат, че причината за хаоса след инвазията от 2003 г., свалила от власт Саддам Хюсеин, е по-скоро американската злонамереност, отколкото некомпетентността. Конспиративните теории се подклаждат и от съседен Иран, който подкрепя влиятелни милиции и политически партии чрез активни медийни операции.

Един от най-гласовитите критици е телевизия "Ал Ахад" - денонощен спътников канал, основан от "Асаиб Ахл ал Хак", подкрепяни от Техеран милиции, които са съюзници на иракското правителство. Медията излъчва репортажи от фронта и политически токшоу предавания, където често се появява темата за предполагаемата зловредна роля на американското правителство.

САЩ "целят да отслабят Ирак и арабския свят, както и шиитите", каза говорителят на "Ал Ахад" Асир ат Тарик. "Изобщо не пестят усилия да дестабилизират Ирак и съседните страни, за да продължават да продават оръжие и да укрепват присъствието си в региона чрез създаването на повече военни бази", добави той.

ВВС на САЩ подпомагат "Ислямска държава", твърдят източници от Ирак

Миналата година Тарик отговаряше за телевизионните репортажи за войната и тогава твърдеше, че по време на работата си е ставал свидетел на случаи, при които американските сили са помагали на "Ислямска държава". Докато иракските сили за сигурност се готвели да навлязат в град Тикрит през април, каза той, два американски хеликоптера евакуирали високопоставени бойци.

Няколко месеца по-късно по време на операцията за отвоюване на петролната рафинерия Бейджи сандъци с оръжие, боеприпаси и храна бяха спуснати по въздух над територия под контрола на бойците, заяви Тарик. "Логично ли е да вярваме, че Америка, изворът на технологии и наука, може да допусне грешка при изстрелването на ракета или при спускането на помощи по въздух?", попита той.

Видеозаписите, качвани в социалните мрежи от членовете на милициите по фронтовите линии, са в същия дух. Един от тях показва пакети с готови за употреба храни на американската армия (Meal, Ready-to-Eat, MRE), както и униформи и оръжия, за които се твърди, че са намерени в район под контрола на "Ислямска държава".

САЩ: Жестокостите на Ислямска държава са геноцид (ВИДЕО)

Друг видеозапис показва разпита на пленен член на групировката. "Вижте кубинките му, те са от американската армия", казва боец. Друг сочи купчина с противотанкови гранати, за които твърди, че са произведени в САЩ и доставени на "Ислямска държава".

Има по-правдоподобни обяснения за американските доставки, откривани в ръцете на екстремистите.

При настъплението на "Ислямска държава" в Северен и Западен Ирак през лятото на 2014 г., тя плени бронирани машини на пехотата, тежко въоръжение и друго американско оборудване за милиарди долари, което е било предоставено на иракските сили за сигурност. И въпреки техническия напредък на американската армия, не е нещо нечувано доставки по въздуха или удари да пропускат целта си в разгара на битката.

Западът бомбардира, без да подбира партньорите си в Близкия изток

Американското посолство и водената от САЩ международна коалиция инвестираха значителни средства и време в оборване на тези твърдения. Те използват за това свои профили и страници в Туитър и Фейсбук и дават редовни пресконференции, а американски официални представители често гостуват в ефира на иракските телевизии. Бюджетът от 10,67 млн. долара прави отдела за публична дипломация в Ирак третия най-голям по рода си в света, сочи доклад от 2015 г. на главния инспекторат на Държавния департамент.

"Играчите са много тук на това информационно и медийно бойно поле", каза полковникът от сухопътните войски на САЩ и говорител на американската коалиция Стийв Уорън.

"Иранците всеки ден имат по нещо да кажат, руснаците всеки ден имат по нещо да кажат, ИД има да каже по нещо всеки ден, затова трябва да направим така, че коалицията и иракското правителство също да казват нещо ежедневно", заяви той.

"Коалицията е тук, за да се бие с ИД", каза Уорън, "а не да им доставя готови за употреба храни".

САЩ и 10 арабски страни се договориха за съвместна борба срещу ИД в Ирак и Сирия

Но ако наистина се води медийна война, то САЩ изглежда я губят. През декември 2014 г. 38 процента от иракчаните са били благоразположени към Америка, но към август 2015 г. този дял е спаднал до едва 18 процента, сочи проучването на Държавния департамент.

Група иракчани, които пушеха цигари и пиеха чай пред книжарница в Багдад, изразиха скептицизъм, който далеч не се ограничава само до американските власти. Те казаха, че иракчаните много добре съзнават, че повечето медии са на политически партии и следват дневния им ред.

"Иракските медии са непрофесионални, всичко е просто идеология", каза Абу Мухамед, който пожела фамилията му да остане анонимна поради опасения от репресии.

Но той посочи, че обвиненията срещу САЩ за подкрепа за "Ислямска държава" е трудно да бъдат отминати поради объркващата плетеница от регионални съюзи на Америка. "САЩ винаги се бият срещу групировки от едната страна, които същевременно подкрепят от другата страна", заяви Абу Мухамед. Той даде за пример Сирия, където САЩ подкрепят местните кюрдски бойци, които са смятани за терористи от натовския им съюзник Турция.

Други просто не могат да разберат как най-силната армия в света не може да победи екстремистите.

"Как така отстраниха Саддам за две седмици, а не могат да довършат Ислямска държава вече две години?", попита Фалих, друг иракчанин, също пожелал фамилията му да не се цитира поради опасения за сигурността си. "Просто няма логика".

Източник: БТА