Гуцанов: Тунел под езерото ще струва в пъти повече от втори мост
Гуцанов: Тунел под езерото ще струва в пъти повече от втори мост / Дарик Варна, архив

Идеята за тунел под Варненското езеро датира още отпреди 1989 г., но неговото изграждане ще бъде много по-скъпо от строителството на втори Аспарухов мост. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик лидерът на БСП Варна Борислав Гуцанов. Той цитира мненията на експерти, че за да не бъдат стръмни подходите към тунела, те трябва да бъдат изнесени много далеч от езерото, което ще повиши цената на проекта.

„Тунелът ще струва толкова много, че разликата е в пъти спрямо строителството на втори мост. Проектът е технически изпълним, но е нецелесъобразен икономически. При старта на ремонта на Аспарухов мост хората трябваше да бъдат ясно информирани за графика на строителните дейностите и за организацията на движение, но управляващите не си дадоха сметка с какво се захващат. Задръстванията показват колко прави сме били, когато с;е говорили за втори мост още преди години”, каза Гуцанов.

Портних: Проучваме възможността за тунел под езерото


Борислав Гуцанов коментира, че групата на БСП в Общинския съвет няма допирни точки с управляващата коалиция, която узаконявала взети в централата на ГЕРБ решения.

„Управляващите не ни чуват. Но рано или късно тази бомба ще избухне, както стана по време на февруарските протести през 2013 г.”, предупреди социалистът. 

Борислав Гуцанов определи като положителна промяна за БСП изборът на Корнелия Нинова за председател на партията. Според него това е стреснало АБВ и те по-най-бързия начин са излезли от правителството. Формулата за обединение на лявото пространство е абсолютно правилна, добави още Гуцанов.

„Наблюдаваме действия за спасяването на АБВ. Предполагам, че следващата стъпка ще е да се водят разговори за обща кандидатура за президент. Необходим е общ фронт срещу дясното управление, което изтегли заем от 16 млрд. лв. и този дълг ще тежи като воденичен камък на цялата държава”, завърши Гуцанов.