Как ще отвърне Русия на американската ПРО в Европа
Как ще отвърне Русия на американската ПРО в Европа / БГНЕС

САЩ откриха в Румъния първата наземна база за противоракетна отбрана (ПРО) в Източна Европа. Вашингтон твърди, че е предназначена да прехваща балистични ракети, изстреляни от Иран и Северна Корея. Според експерти на американския в. "Старз енд страйпс" Русия може като ответна мярка да увеличи военното си присъствие в региона и да се оттегли от договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, пише руският в. "РБК".

Документът забранява създаването и разполагането на балистични и крилати ракети с наземно базиране и обсег от 500 до 5000 километра. Президентът на САЩ Барак Обама обвини по-рано Москва, че нарушава този договор, напомня изданието.

Лавров: НАТО не може да съществува без мита за руска заплаха

Разпространението на крилатите ракети е нова заплаха, на която обръщат внимание анализаторите. "Старс енд стайпс" дава като пример ударите на руски кораби срещу позиции на терористите в Сирия, нанесени от Средиземно и Каспийско море, както и разполагането на такива ракети от Пекин по китайското крайбрежие и в спорни води на Южнокитайско море, добавя "РБК".

Освен Румъния, САЩ започват да градят комплекс за ПРО и в Полша. "Москва очевидно ще се наложи да реагира някак", пише "Независимая газета". Щом САЩ поставят на бойно дежурство в Румъния свои противоракети, Русия ще пренасочи оперативно-тактически ракети и други прецизни оръжия към тези нови цели, заявява военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев.

Варшава иска по-голямо присъствие на НАТО в Източна Европа

Вестникът припомня изявление отпреди година на Валерий Герасимов, оглавяващ руския Генерален щаб. Той заяви, че неядрени държави, на чиято територия се разполагат противоракетни средства, стават обект на приоритетни ответни действия.

Нищо чудно, че прессекретарят на американското посолство в Русия Уилям Стивънс нарича реакцията на Москва заплаха, коментира "Независимая газета". Според всекидневника "Москва май вече подготвя мерки за противодействие. Не се съобщава какви може да са те. Но съдейки по опита от бойните действия на Русия в Сирия, лесно е да разберем какви оръжия може гарантирано да унищожат комплексите за ПРО на САЩ в Румъния и Полша". През ноември и декември м. г. например руски кораби изстреляха по обекти на джихадистите в Сирия крилати ракети с голям обсег "Калибър".

НАТО може да разположи хиляди военни в Европа, за да възпира Русия

Пентагонът заяви вчера, че системата за ПРО в Европа не би могла да прехване руски междуконтинентални балистични ракети, посочва електронното издание "Лайф".

"Докато Иран разработва и разполага балистични ракети, САЩ ще действат заедно със своите съюзници и партньори, за да се защитават от тези заплахи", цитира изявление на ведомството "Утро".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков припомни вчера, че "ситуацията с Иран се промени кардинално", а руският президент Владимир Путин неведнъж си е задавал въпроса срещу кого работят системите за ПРО на САЩ. Въпросът остава актуален, подчерта прессекретарят на руския лидер.

НАТО не иска студена война с Русия

"Разполагането на ПРО на САЩ в Европа пряко застрашава международната сигурност и стабилност, тъй че Москва обмисля ответни военнотехнически мерки. Същевременно Русия години наред обръщаше внимание на рисковете за стратегическата стабилност и предлагаше тясно сътрудничество, дори да изгради с НАТО архитектура за сигурност на секторен принцип, способна наистина да защити региона от външни рискове", цитира "Росийская газета" изявление на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Прессекретарят на американската мисия в Москва Уилям Стивънс заяви, че НАТО дълги години се е опитвала да установи с Русия диалог за ПРО, но през 2013 г. Москва едностранно е спряла този диалог, отбелязва "Комерсант". "НАТО направи на Москва три конкретни предложения", цитира вестникът думи на дипломата пред Интерфакс.

Кремъл: Разширяването на НАТО ще доведе до ответни действия на Русия

Държавният департамент на САЩ заяви, че "създаването на всеобхватна система за ПРО с цел защита срещу балистични ракети откъм Русия би било техническо сложно и икономически необосновано", допълва изданието. "Още повече с оглед размера и сложността на руските стратегически сили и ограничения брой ракети прехващачи от ПРО, които да (ни) защитят от тези сили", каза говорител на ведомството, чиито думи предава РИА Новости, пише "Комерсант".

Посланикът на Русия в НАТО Александър Грушко каза, че разполагането на американска система за ПРО в Румъния е сигнал за обща активност на НАТО по източното направление - въпреки ангажиментите на пакта да не разполага в региона нови оръжия, както предвижда Основополагащия акт за отношенията между НАТО и Русия от 1997 г., пише мрежовото издание "Политексперт".

Шефът на НАТО: Не искаме военна конфронтация с Русия

По думите на Грушко "декларативните уверения" на Пентагона, че натовските системи за ПРО не са насочени срещу Русия, звучат неубедително на фона на разполаганите в Източна Европа на постоянна основа комплекси в бойна готовност. Това издава високата военна значимост на обектите, с чието разполагане алиансът неизбежно се доближава до границите на Русия, изтъкна Грушко.

От 2011 г. Москва настоява да получи писмени гаранции, че американската система за ПРО не е насочена срещу Русия, напомня "Взгляд".

Вашингтон неведнъж отхвърли това предложение. Същевременно Държавният департамент посочи, че теоретично САЩ могат да напишат такъв документ, който впрочем няма да има юридическа сила, уточнява електронният вестник.

Източник: БТА