За всички наши теми и видеа до момента, както и предложения за нови, посетете фейсбук страницата ни Бърборани!

Много от нас са прибягвали до различни диети. И вероятно повечето са имали ефект, или поне за кратко. Поговорихме с диетолога проф. Донка Байкова за това на какво не трябва да вярваме сляпо за диетите, как да разпознаем, че има опасност при нас от затлъстяване, и взехме няколко съвета от специалиста.

Мит 1: Има универсални диети

Например решаваме да се храним с малко калории, изключваме сладкиши, мазнини, бял хляб, тестени изделия и др., и отслабваме. След около 3 седмици обаче организмът привиква към диетичните режими. В този случай разбира, че в отговор на малкото калории, той трябва да мине на ниско горене на калории. И резултатът, който наблюдаваме - продължаваме да се храним с малко храна, горим повече калории, като се движим повече. Но след около 3 седмици организмът вече не реагира на нискокалорийния внос. Той минава на нисък енергиен разход, за да се справи с диетичното въздействие. "Наблюдаваме един феномен - ходим си гладни, но дебели, т.е. вече не сваляме килограми. Всеки диетичен режим е предназначен от авторите да компенсира недостатъци на предходен такъв, но това не се случва трайно. Ако имаше универсален диетичен режим, щеше да има и Нобелова награда за автора му", допълни проф. Байкова.

Мит 2: Има и универсални хранителни добавки

"Те действат на различни нива на обмяна на веществата. Едни потискат центъра на глада, за да престана да ям толкова лакомо, така приемам по-малко храна и очаквам редукция. Със сигурност обаче това химическо вещество не може да улучи само центъра на глада, без да засегне и други центрове - на сърцето, дишането, бъбреците и рискът да направя сериозен здравословен проблем е факт. Други действат така, че да ядем и да изхвърляме храната - различните чайове за отслабване. Но те влияят на лигавицата на червата и правят ерозии, а след това - рак на червата", обясни още специалистът.

Мит 3: С оперативна намеса можем да се лишим от излишните килограми ефективно

Ако изрежат съответните участъци на тялото, където са съсредоточени мастните натрупвания, например в областта на корема, ако не сме адаптирали метаболизма си да не поддържа на това място тази маса от мастни клетки, още след изрязването на участъка, те ще се натрупат отново. А и изведнъж мястото става със зърниста структура.

Вижте във видеото и обясненията на диетолога как да разпознаем, че може да сме предразположени към затлъстяване, както и няколко съвета за диетите.

Снимка: ThinkStock/Getty Images