Поморие има уникален за нашето Черноморие рибарски порт
Поморие има уникален за нашето Черноморие рибарски порт / netinfo

„Това е един изключително важен за нас проект, не само, за да съхраним рибарството като поминък, не само, за да дадем нов дом на нашите рибари, но и да дадем нов тласък за икономическото развитие на нашия град", каза кметът на община Поморие Иван Алексиев. Той подчерта, че това е първият етап на проекта, който възлиза на стойност 11 667 059,08 лв, отпуснати чрез договор за 100 % безвъзмездна финансова помощ, 75 % от тях са финансирани от Европейския фонд за рибарство, а останалите 25 % - от държавния бюджет на Република България. Рибарското пристанище е първото в страната със специалните външни стоянки за лодките.
„Спомням си преди 2 години тук имаше само един малък каменен вълнолом, а днес вече виждам ново модерно съоръжение", каза премиерът Бойко Борисов. Той пожела на местните рибари наслука и им подари икона на Св. Николай Чудотворец.
Министър Танева също поздрави местните хора за новата придобивка и изрази радостта си от факта, че това е поредният проект, който Община Поморие реализира, допринасяйки за това градът да бъде още по-прекрасно място за живеене. Участие в церемонията взе и представителен блок матроси от военноморска база - Бургас с командир комодор Мален Чубенков.
Новото рибарско пристанище „Поморие" бе прието без забележки от Държавната приемателна комисия. На площ от 41 309 кв.м са разположени общо 120 стоянки за кораби и лодки, рибна борса, сграда за административно обслужване и сграда с ремонтни работилници. Предвидени са още два склада към тях, паркинг и помпена станция за отпадъчни води.