Кандидатът на АБВ за президент трябва да е доказан държавник, отсече Първанов
Кандидатът на АБВ за президент трябва да е доказан държавник, отсече Първанов / БГНЕС

Кандидатът за президент трябва да бъде избираем доказан държавник. Профилът очерта лидерът на формацията Георги Първанов.

"Познавам хора от АБВ, познавам и личности от партиите, с които общуваме, които отговарят на тези два основни критерия, и това ни дава основание да сме толкова категорични, когато си поставяме за цел спечелване на президентските избори наесен", коментира той.

Помолен да коментира думите на министър-председателя, че излизането на АБВ от властта е свързано с намерението му да се кандидатира за президент, Георги Първанов посочи: "Това е все едно аз да кажа, че Борисов остава като премиер, защото има намерение да се кандидатира за президент".

Борисов: Цветанов няма да е кандидатът ни за президент

"Нали съм ви казвал кой е любимият ми виц - крокодилът не е толкова дълъг, колкото е зелен", добави той. По думите му едно са мотивите за участие във властта, друго е онова, което ги кара да се борят за спечелване на президентските избори. Преди да имаме номинация на АБВ и решение на коалицията, по никакъв начин няма да коментирам различните варианти, включително и за мое участие или неучастие, заяви Първанов.

Първанов допълни, че АБВ може да участва в коалиция за държавен глава, но само ако тя бъде равноправна.

Лидерът на АБВ отново заяви, че формацията му няма да пита Конституционният съд дали има право да се кандидатира за президент отново, защото според него било ясно, че има право.

АБВ няма да пита КС дали Първанов има право да се кандидатира за президент

Националният съвет на АБВ даде мандат на Изпълнителното бюро да води преговори с други партии и неправителствени организации по общи политически и законодателни инициативи и евентуално издигане на общи кандидатури за президент и вицепрезидент, съобщи още Първанов.

Националният съвет е утвърдил и състава на новото Изпълнително бюро на партията. Заместник-председателите на партията остават същите - Ивайло Калфин, Борислав Борисов и Румен Петков. Новите членове на ръководството са заместник-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова, Марин Киров, Владимир Елезов, Георги Димитров (бивш дипломат).

Избран е и нов предизборен щаб, начело с Румен Петков.