На първа инстанция: условна присъда за кмета на Лозница
На първа инстанция: условна присъда за кмета на Лозница / Радка Минчева, архив

Условна присъда по част от обвинението постанови Окръжен съд-Разград за кмета на община Лозница Айхан Хашимов. Градоначалникът с 4 мандата бе подсъдим заедно с още 8 човека – негови служители и собственици на строителни фирми, ремонтирали обекти в общината. Всички останали чуха „невинен“ по време на близо 40-минутното четене на присъдата днес.

Процесът бе свързан с отпускането от Междуведомствената комисия при бедствия и аварии през 2009 г. на община Лозница на средства за ремонт на 19 обекта, пострадали от природни бедствия. Обвинението считаше, че бурите са мними, а средствата не са използвани целево по предназначение, за отчитането им са използвани документи с невярно съдържание, в които са вписани като извършени несвършени строително-ремонтни дейности.

Осъдителната присъда за Айхан Хашимов е за това, че като длъжностно лице е нарушил бюджетен закон, като е разпоредил целевите 662 272,31 лв. да бъдат използвани за ремонт на обекти, които не са пострадали от бедствия и с това е нанесъл вреди на държавата. Църква в село Манастирци, джамия в Каменар, склад на Гражданска защита в Лозница, водоскок в Трапище, дере в Тръбач, кметство и читалище в Тръбач, кметство и читалище в Манастирци и джамия в Студенец с обектите, които според съдебния състав с председател Доротея Иванова са ремонтирани без основание. За ремонта на останалите обекти – първоначално вписани в обвинението – съдът се произнесе, че кметът е невинен. Това са детски градини в различни селища в община Лозница, ремонтът им е на стойност 91 403,10 лв. По обвиненията в безстопанственост и изготвяне на документи с невярно съдържание присъдите са оправдателни.

Съдът постанови за Айхан Хашимов наказание от 1 година лишаване от свобода със срок на отлагане 3 години, както и 1 година забрана за заемане на ръководна длъжност в държавно учреждение. Кметът трябва да плати на ОДМВР-Разград 210 лв. разходи за досъдебното производство, а на Окръжен съд-Разград - 22 151 лв. за съдебните разноски.

В съдебната зала до Хашимов в негова подкрепа  бе съпругата му, на излизане от съда той отказа коментар, единствено потвърди, че ще обжалва присъдата пред втора инстанция – Апелативен съд-Варна.

Оправдателните присъди в процеса са за заместник-кметовете Гьокчан Ахмед и Мехмед Билялов, както и други двама служители в кметството Метин Мустафов и Шоаиб Зинорейн и четирима строителни предприемачи: Диян Стойков от Варна, Димо Йорданов, Хашим Хашимов от Цар Калоян и Николай Тодоров от Трапище.

„Налице са всички процесуални предпоставки за протестиране на оправдателните присъди“ – коментира прокурорът в процеса Яна Николова.