Пирогов получи парите си за април само ден, след като от болницата се надигнаха
Пирогов получи парите си за април само ден, след като от болницата се надигнаха / БГНЕС, архив
"Пирогов" получи парите си за април само ден, след като от болницата се надигнаха
87310
"Пирогов" получи парите си за април само ден, след като от болницата се надигнаха
"Пирогов" получи парите си за април само ден, след като от болницата се надигнаха
  • "Пирогов" получи парите си за април само ден, след като от болницата се надигнаха
  • "Пирогов" получи парите си за април само ден, след като от болницата се надигнаха

Ден, след като лекарите в „Пирогов" обявиха стачна готовност заради липса на заплати, парите им бяха преведени. Заформящото се напрежение в най-голямата спешна болница у нас бе потушено след среща с ресорния министър Петър Москов, на която той уверил, че се работи по отстраняване на неточностите в предложения договор, който „Пирогов" трябва да сключи със здравната каса. Директорът на лечебното заведение проф. Стоян Миланов отказа да подпише документа, защото сметна условията, регламентирани в него, за обидни. След проведената днес среща обаче Миланов изказа благодарност на министър Москов и на Надзорния съвет на Здравната каса за оказаното съдействие.

Работещите в "Пирогов" в готовност за стачка

Тази сутрин директорът на най-голямата спешна болница у нас проф. Стоян Миланов информира, че не е подписал договор със здравната каса, защото предложеният от институцията бил пълен с неточности и „дивотии".

"Изпълнен е с неясноти, с орязване на бюджет, който се прави някъде другаде, не и в "Пирогов". В този смисъл искам да напомня на някои чантаджии от Надзорния съвет на Касата, че тази болница произвежда здраве и медицинска добавена стойност, която е неизмерима. И да не поставят Пирогов на колене. 2300 човека в тази болница си чакат заплатите за април", каза той.

Шефът на Пирогов мотивира отказа да подпише със здравната каса, видя форма на рекет

Миланов заговори и за орязване на интензивните легла, тъй като според новите условия касата щяла да покрива разходи само за 32 легла. В договора, предложен от институцията, шефът на „Пирогов" видя и форма на рекет, след като му било казано, че ако не подпише "този протокол", няма да си получат парите.

"Преди няколко месеца "Пирогов" беше глобен заради двама пациенти с едно и също заболяване - първият, защото сме го приели, а вторият, защото сме го върнали. Касата ни глоби за това, че сме приели и лекували пациент, а здравната инспекция ни глоби за това, че сме върнали пациент. Аз какво да правя? Нека да знае и министър Москов: имам чувството, че някой се опитва да сложи прът в колелото и това излиза извън неговите правомощия. Не знам кои са тези сили. Тук подозирам и политическо задкулисие. Не ме е срам да го кажа, тъй като някой използва "Пирогов" в този момент, за да всее раздор и да поддържа напрежение", каза проф. Миланов.

По-късно през деня обаче болничният директор се срещна с ресорния министър Петър Москов и проблемите са били обсъдени. След срещата от „Пирогов" обявиха, че в сметката на болницата са преведени близо 4,5 млн. лв., а столичната здравна каса работи по коригиране на неточностите в договора. В заключение ръководството на "Пирогов" изказа благодарност и на министър Москов, и на надзора на касата за съдействието.