Кога изостанахме „във всяко едно отношение?
Кога изостанахме „във всяко едно отношение? / ThinkStock/Getty Images

„Как ще ги стигнем американците?
Че и задминем, кога?
Другари, уважаеми дами и господа,
направо се чудя как е възможно това?"

(Тодор Колев - „Как ще ги стигнем?")

За американците не знам, но и от съседните румънци вече доста се отдалечихме. Вече десет дни столичани плащат по 1,60 лв. за еднократно пътуване в градската мрежа. 60-процентното увеличение не се понрави на софиянци, но още преди два месеца местният парламент безкомпромисно реши, че поскъпването се налага, а то ще засегне много малка част от пътниците. Според изчисленията на общината едва 15% от ползващите градския транспорт употребявали еднократен билет, останалите се возели с карти, а техните цени останаха замразени. Кметът на София Йорданка Фандъкова е категорична, че поскъпването е било неизбежно.

„Другият вариант беше да се покачва цената на всичко. Разбира се, на билета по-малко, но за сметка на това и на картите, а всъщност с тях пътуват голяма част от редовните пътници" - твърди градоначалникът.

А столичани продължават да негодуват...Някои от тях са на мнение, че всички цени скачат, защото така вървял светът...

Оказва се, обаче, че светът не върви точно така. Новоизбраната кметица на Букурещ Габриела Фиреа заяви пред румънска телевизия, че е икономически разумно да направи цялата градска мрежа безплатна за пътниците.

„Говорих със специалисти и анализатори дали това ще бъде правилна крачка и реших, че може да бъде сторено. Говорим само за надземния градски транспорт, защото метрото е под шапката на Министерството на транспорта. Това е икономически план, който може да бъде осъществен", коментира тя.

Темата с безплатното градско пътуване в съседен Букурещ предизвика вниманието единствено на опозицията в Столичния общински съвет.

„Ако направим един паралел между новия кмет на Букурещ, който влезе с летящ старт и обмисля да направи градското пътуване безплатно, но настоящият кмет на София влиза с 60% увеличение на цената на билета. Тук трябва да зададем въпроса - как така Букурещ може, а София не може?! Явно нещо е сбъркано в модела на транспорта на София. Явно някой иска да обслужва интересите на управляващите, а да не взема решения в полза интересите на гражданите, както го правят нашите колеги в Букурещ и в други столици", заяви лидерът на градското БСП Калоян Паргов.

И ако все още се питате - как ще ги стигнем не американците, защото те вече нямат стигане, а евентуално румънците - премиерът Бойко Борисов отдавна е твърдо убеден, че „във всяко едно отношение сме ги изпреварили".

„...кога?
Еми и аз така се чудя другари
и след мъглата: А! Мъгла!"