Сгушено сред лозята, селото на предците на Тръмп страни от славата
Сгушено сред лозята, селото на предците на Тръмп страни от славата / Guliver/Getty Images

Сгушен сред лозята на Германия, Калщад е дал на Америка Доналд Тръмп. Там обаче се гордеят повече с местния специалитет - пълнено свинско шкембе, отколкото с хапливите коментари на републиканския кандидат.

"Ако стане президент, ще видим какво ще направи за Америка и за света. Тогава може и да сложим плоча", неохотно се съгласява Томас Яворек, кметът на западногерманското градче с 1200 жители.

Дори Ханс-Йоахим Бендер, бивш лозар на 74 години и далечен братовчед на Доналд Тръмп, страни от темата и отсича: "Хич ме няма по данданиите".

"Според мен Хилари (Клинтън, кандидатката на демократите) не е толкова. . . радикална", добавя пенсионерът, сред чиито предци е и другият прочут емигрант от Калщад - създателят на кетчуп империята Хайнц.

Семейство Тръмп дълго време се представяше за род от шведско потекло, за да избегне антигерманските чувства, разпространени в САЩ покрай двете световни войни и Холокоста.

Новият влиятелен играч в лагера на Тръмп е зет му Джаред

Всъщност обаче дядото на републиканеца милиардер, Фридрих Трумп, израства в Калщад, после решава да замине при сестрите си - едва шестнайсетгодишен, прекосява Атлантика през 1885 г., оставил само бележка на масата вкъщи. Слязъл на кея в Ню Йорк, юношата потегля към Запада; там отваря кръчми, в които предлага ядене, пиене и женска компания на самотните златотърсачи, разказва Гуенда Блеър, един от биографите на Доналд Тръмп.

Фридрих Трумп американизира името си: вече като Фредерик Тръмп изпраща на сестрите си в Ню Йорк късчета самородно злато, а те купуват с тях имоти, полагайки основите на семейното богатство.

Човек, на когото можеш да разчиташ

Забогатял, младежът се връща в Калщад и взема за жена дъщерята на свои отдавнашни съседи - Елизабет Крист, отраснала в отсрещната къща на скромната "Фрайнсхаймер щрасе", наричана тогава "Енгелсгасе" ("Пътят на ангелите").

Носталгични подбуди изкушават двойката да се установи трайно в рейнското село. Фредерик обаче не е служил войник и по неволя се връща в Ню Йорк с жена си, която е на път да роди, посочва историкът Роланд Паул.

Челси Клинтън vs. Иванка Тръмп: Победител е Иванка

"Хората в Калщад са много стабилни, може да се разчита на тях - тъй се чувствам и аз: силен мъж, на когото можеш да разчиташ", хвали се през 2014 г. магнатът от пазара за недвижими имоти в документалния филм на Симоне Вендел "Кралете на Калщад".

Обещавайки непременно да се отбие в селото при ново идване в Германия, Доналд Тръмп заявява, че се "гордее с германската си кръв - не ще и дума". Дали обаче среща топли чувства в замяна? Царство на свежите бели вина и на дългите разходки, Калщад не бърза да си припомни своя далечен потомък и не е кръстил улица в негова чест.

Мърла, побъркана, тъпа патка - на Тръмп не му върви с жените

Местният вестник впрочем си направи удоволствието да обяви наскоро покрай карнавала, че Тръмп ще вдигне гигантска кула от злато, за да посрами селската камбанария - с тераса на 55-я етаж, където да организира годишен винарски фестивал.

Демагог

Същинската местна забележителност обаче е пълненото свинско шкембе ("заумаген"), както са го правели още в Рейнския палатинат - за него загатват имената на живописни заведения като "Избата на свинското шкембе", "Бара на свинското шкембе" и "Рая на свинското шкембе".

Управителката на "Рая" - 62-годишната Еделгард Келерман, признава с усмивка, че феноменът Тръмп привлича посетители чак от Виетнам, така че "да не скучаем тук много-много".

Джордж Клуни vs. Хълк Хоган: битката за Белия дом се води и в Холивуд

Помръква обаче, щом споменем за желанието на Тръмп да изгради стена срещу мигрантите по мексиканската граница или за нападките му срещу канцлерката Ангела Меркел заради политиката й за приемане на бежанци.

"Тръмп е потомък на бежанец - предците му са избягали по икономически причини, за да живеят по-добре. Той се е възползвал от това право и не бива да го отказва на другите", настоява съдържателката и нарича кандидата "демагог".

Миналия месец Калщад посрещна първите търсачи на убежище в околността - четиричленно сирийско семейство, живяло дълго време по бежански лагери, изтъква кметът. "Това е хубаво и ни радва", добавя той.

Източник: БТА