Убийствата край Париж показаха тъмната страна на социалните медии
Убийствата край Париж показаха тъмната страна на социалните медии / БГНЕС

Видеозаписът, направен от извършителя на атаката в парижкото предградие Манянвил, би трябвало да повдигне тревожни въпроси за бъдещето на т.нар. нападения на "вълци единаци" и използването на социалните медии от тях, пише американският в. "Вашингтон пост".

Това не е първият път, при който бойци на групировката "Ислямска държава" или нейни привърженици снимат себе си или други хора по време на нападения, и вероятно няма да е последният.

Въпреки че кадрите и профилът във Фейсбук, където те бяха качени, бяха премахнати малко след атаката, снимките и видеото продължиха да се въртят в интернет.

Извършителят на нападението край Париж публикува убийствата във Фейсбук Лайв - услуга на социалната мрежа за излъчвания на живо

На видеозаписа нападателят, идентифициран като Лароси Абала, казал: "Още не съм сигурен какво да правя с него", имайки предвид сина на убитата двойка, който изглежда се криел зад диван в жилището, където били заснети кадрите. "Тъкмо убих полицай и жена му", заявил Абала.

Един от елементите, които отличават тероризма от други видове престъпления, е страхът, който подобни нападения целят да предизвикат сред обществеността. Видеоматериалите са доказано ефективен начин за набиране на нови членове от групировките и за сплашване на противниците.

"Ислямска държава" с радост поема отговорност за извършените от „самотни вълци" убийства

Споделянето на кадри от извършващо се нападение в социалните медии все още не е толкова широко разпространено като по-традиционните пропагандни видеоклипове, но въпреки това записът от атаката в Манянвил би трябвало да тревожи властите, защото материалите, показващи случващи се в реално време събития, дават възможност на нападателите да се представят като примери за подражание на други "вълци единаци" в западните страни и могат да ги мотивират да извършват такива атаки.

Мъж уби полицай и жена му край Париж, Ислямска държава пое отговорност

Подобни клипове дават на нападателите това, за което те най-много жадуват: възхищението на други радикализирани хора или групи и вниманието на публиката, която гледа ужаса.

Вероятно още по-важно е това, че те показват колко безпомощни изглеждат властите при такива ситуации. Докато зрителите гледаха как нападателят се чуди дали да убие 3-годишното дете, единственото, което френската полиция можеше да направи, беше да призове гражданите да не споделят видеото, отбелязва "Вашингтон пост".

Източник: БТА