БСП има сили и сама да спечели президентските избори, твърди Драгомир Стойнев
БСП има сили и сама да спечели президентските избори, твърди Драгомир Стойнев / DarikNews.bg, Шумен

БСП има сили за успешно представяне на президентските сили и при самостоятелно участие. Това заяви в Шумен, където днес е на посещение, членът на изпълнителното бюро на социалистическата партия Драгомир Стойнев.

"Това са избори, на които е важно какъв ще бъде кандидатът за президент. Хубаво е да има промяна и е хубаво да има разделение на институциите", коментира той. По думите му ГЕРБ вече проявява симптоми на партия която се изхабява.

"Ние сме готови, няма никакъв проблем, но ще се радваме и на общ фронт, защото опозиция не сме само ние. Хората виждат, че това пази прословута стабилност за която говори министър-председателя, може ни е само в неговата глава", каза още Стойнев.

В Шумен той разясни и вътрешнопартийното допитване, което БСП ще проведе от 27 юни до 3 юли. Целта на своеобразния референдум е да се получи мнението на членовете и симпатизанти на БСП как да участва в президентския вот на есен партията.

Два ще са въпросите, на които социалистите в цялата страна ще могат да дадат отговори. Първият е "По какъв начин БСП да участва в изборите за президент и вицепрезидент на Република България", с възможни отговори "В коалиция с други партии и организации", "Самостоятелно, като партия", "Като подкрепи кандидат на друга партия или организация" и "Като подкрепи независим кандидат, издигнат от инициативен комитет". Вторият въпрос е "С кои от следните партии е допустимо БСП да преговаря за издигането на общи кандидати за президент и вицепрезидент", а възможните отговори тук са - "Партиите от коалиция БСП - лява България", "АБВ", "Атака", "ВМРО", "Движение 21", "ДПС", "НФСБ" и "Други партии и организации".

"Желанието ни е колкото се може по-голям брой наши членове да дадат отговори, а гласуването ще се провежда през цялата седмица в периода 27 юни - 3 юли", каза още Стойнев. Той допълни, че това вътрешнопартийно допитване е първото, което БСП прави преди избори.