Кирил Добрев с въпрос към Кунева и със сигнал до Омбудсмана
Кирил Добрев с въпрос към Кунева и със сигнал до Омбудсмана / VESTI.bg

Два изключително тежки казуса поставиха жителите на област Габрово пред народния представител от „БСП лява България" Кирил Добрев по време на приемния му ден. Единият е свързан с огромното забавяне на изплащането на пенсиите на българки, работили в Гърция, а другият със закриването на началното училище „Св. Св. Кирил и Методий" в Севлиево.

Това информираха от пресцентъра на социалистическата партия в Габрово.

Писмо срещу закриването на НУ „Св.Св. Кирил и Методий", придружено с 815 подписа, връчиха жители на община Севлиево на народния избраник. Причината да се обърнат към депутата е решението на Общински съвет - Севлиево за закриване на началното училище, пренасочване на учениците му към Основно училище „Стефан Пешев" или по избор на родителите си към другите училища и прекратяване на трудовите правоотношения с персонала на Началното училище.

Такива писма има изпратени вече до Омбудсмана на републиката, министъра на образованието, обществеността и медиите. В него ясно е заявено, че Началното училище използва пълния сграден ресурс, пълняемостта на паралелките е в рамките на нормативите, училището се вмества в делегирания си бюджет и не се налага дофинансиране от общината, а качеството на образование е на високо ниво.

Добрев пое ангажимент да зададе актуален въпрос към министъра на образованието и да направи всичко, което е по силите и в правомощията му, това 121- годишно училище да не остане в историята.

„Важно е да направим всичко възможно да не позволим затварянето на още едно българско училище. Ще поставя въпроса пред министъра на образованието, очаквам отговора й в най - кратки срокове", заяви Добрев след като получи писмото, заедно с подписите.

Относно проблема с пенсиите на българки в Гърция, който се оказа, че засяга много голяма част от нашите сънароднички, пенсионирани в южната ни съседка, Добрев е информирал за казуса ПК по „Труда, социалната и демографска политика" в Народното събрание, Омбудсмана на Република България и други отговорни институции.

„Задължително трябва да се опитаме да намерим решение на този проблем, още повече, че той не е от скоро. Доколкото знам няколко български правителства са работели по този казус, но без успех. Трябва да намерим работещо решение, защото десетки наши сънародници, работили в Гърция, са ощетени несправедливо и лишени от полагащите им се доходи", заяви Добрев, след срещата си с жени, пострадали от осигурителната система на Гърция.