В пъти вдигнаха таксите за улична търговия в Кърджали
В пъти вдигнаха таксите за улична търговия в Кърджали / netinfo

В пъти се увеличават таксите за улична търговия в Кърджали, решиха на днешното си заседание на Общинския съвет мнозинството от общинските съветници.

Така за централната градска част за извършване на търговия по тротоари, площади, улични платна и други терени таксата скача над 4 пъти. От 0,90 лв. на кв.м за ден досега, тя вече е 4 лв. За месец увеличението е над два пъти и ако досега уличните търговци са плащали 18 лв. на кв. м., сега ще трябва да се бръкнат по 50 лева на кв. м.

4 пъти е увеличението на дневните такси за улична търговия и за ІІ зона -   от 0,75 лв. на кв. м., тя скача на 3 лв. В същите райони за месец от 15,00 лв. на кв. м. уличните търговци вече ще плащат 40 лв.

Запазва се месечната такса само за ІV зона, като тя си остава на стойност 10 лв.

Според вносителите на приетото вече предложение с промяната на Наредбата за определянето и администрирането на  местните такси и цени на услуги на територията на община Кърджали се цели ограничаване осъществяването на стопанска дейност върху терени публична общинска собственост – тротоари, улични платна и площади, и съизмермост на таксите с определените в други общини на територията на страната.

 

Според гласуваните промени, се увеличават още три вида такси. Едната е за ползване на тротоари, площади, улични платна и други терени за разполагане на строителни материали. Другите две такси са за места, върху които са организирани панаири, събори и празници и за промяна на работното време на заведения за хранене и развлечение и на търговските обекти.