Великобритания гласува на исторически референдум за излизане от Европейския съюз.

Според окочателните резултати от преброяването на бюлетините във всички 382 избирателни района за Брекзит са 52 на сто от гласувалите (17,41 млн.), а за оставане в ЕС - 48 на сто (16,14 млн.)

Категорично в подкрепа на „Брекзит" гласуваха Англия и Уелс, докато Лондон, Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха оставането в съюза.

Избирателната активност на вчерашния референдум е била 72,1 процента.

Камерън ще се оттегли от поста премиер на Великобритания

Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че ще се оттегли до октомври, защото след като страната гласува за излизане от ЕС, тя има нужда от ново ръководство, предадоха Би Би Си и ДПА.

Паника на световните борси заради новините от Великобритания

Не закъсня и икономическият отговор на референдума.

Паника настана на световните борси тази сутрин, след като големите телевизионни компании предадоха, че Великобритания е гласувала на вчерашния референдум за излизане от Европейския съюз, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

В петък сутринта българско време, след като стана известно, че повече хора във Великобритания са гласували за излизане на страната от ЕС, борсата в Токио се срина с над 8 процента, тази в Хонконг регистрира минус 5%.

Цената на барел петрол сорт "Брент" падна с 5%, а цената на унция злато излетя нагоре с 50 долара.

В същото време цената на паунда достигна до най-ниските си стойности от 31 години насам. Тя падна с 10% до 1,3229 долара - най-ниската й стойност от 1985 г.

От „Банк ъф Инглънд" посочиха в изявление, че ще предприемат „всички необходими стъпки", за да осигурят стабилност след решението за излизане от ЕС. „Банк ъф Инглънд" ще предприеме всички необходими мерки, за да изпълни своите отговорности за монетарна и финансова стабилност", се казва в изявлението на централната банка.

Лидерите на ЕС се събират спешно след шокиращото решение на британците

Ръководителите на Европейския съюз в Брюксел започват спешни разговори, за да решат какво да правят след шокиращото решение на британците страната им да напусне ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква спешна среща с участието на лидерите на Европейския съвет Доналд Туск, и на Европарламента - Мартин Шулц, наред с премиера на Холандия Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Четиримата ще се опита да съгласуват обща европейска позиция по резултата от британския референдум.

По-късно днес отделно ще се съберат еврокомисарите.

Източник на видео: Нова телевизия